В България от псориазис страдат около 140 000 души, а приблизително около 20 000 имат умерена до тежка форма на заболяването. Освен, че изпитват психологически стрес, чувство за срам,  неприемане от обществото, пациентите са подложени на дискриминация и по отношение на лечението. То не се диктува от това кое е най-добро за тях, а кое е най-евтино за институциите, подчертаха пациенти и експерти в днешния Световен ден за борба със заболяването.


На специално събитие в столицата д-р Иван Богданов - специалист-дерматолог и председател на Фондация „Псориазис“, подчерта, че 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им. По думите му псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от Световната здравна организация (СЗО) за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава, това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 


Акцент по време на събитието бе пътят на българския пациент до лечение. Към момента при леките случаи на заболяването, пациентът се лекува изцяло за своя сметка. Дори да стигне до комисия, да му се изпише биологична терапия, той или трябва да се съгласи да се лекува с най-евтиното, дори да е опасно за него, или да се лекува за своя сметка с избран препарат. „Курсът на лечение е между 3000 и 5000 лева. А ако пациентът е по-висок и е над 100 кг, може да достигне и 20 000 лева. Значи ако някой си е позволил да е по-висок или да напълнее, той трябва да плаща повече, това е дискриминацията“, посочи Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения. „Достатъчно дълго време българският пациент с псориазис се е лекувал за своя сметка“, подчерта още тя и цитира редица митове, които битуват в обществото и с които се сблъскват тези пациенти. „Например: „Псориазисът е от липса на хигиена“, „Това е венерическо заболяване“, „Само жените страдат от псориазис, защото са развратни“. Митове, които са опасни и вредят на пациентите, битуват и в лечението: „Пие се ябълков оцет или се гори с лупа“. Призовавам пациентите да не се мажат със самоделни кремове, правени в гаражи. Виждаме страшни увреждания от тези мазила“, добави Димова.


Проблем при лечението на пациентите с псориазис днес е и дългата обработка на документите след комисията. „Имаме пациенти с тежък псориазис, които идват в пълна безизходица в своето страдание. Тези пациенти чакат по два месеца, за да им се придвижат документите, а ние сме безсилни да им помогнем през това време“, посочи д-р Богданов. Той призова българският пациент да бъде като европейския не само на хартия. „Битката ни е много тежка, но ще продължим с лекарите да отстояваме повече комисии по места, по-широк достъп на хората до своя лекар и лечение“, обобщи и Иван Димитров, председател на Български пациентски форум. 

 

Псориазисът отблизо


Псориазисът е хронично, автоимунно, системно заболяване, характеризиращо се със засилено разрастване на най-повърхностния слой клетки на кожата. Придружен е със силен сърбеж, който още повече влошава живота на пациентите.


Клинично се проявява с различни по големина, рязко отграничени, червени плаки със сребристо бели люспи, появяващи се на различни места по тялото като скалп, лакти и колена, гънки, тяло. Оттук идва и наименованието на най-често срещата форма – плакатен псотриазис.

 
Възможно е да бъдат засегнати длани и стъпала, което ограничава ежедневните дейности на пациентите или да бъдат засегнати и ноктите, което сериозно влошава качеството на живот, поради наличния козметичен ефект. Излекуване не е възможно – най-доброто, което може да се постигне, е пълна ремисия.