Общо 14 нови линейки ще обслужват пациенти в Кърджали и областта. Те са осигурени и ще бъдат доставени по линия на големия проект за модернизация на спешната помощ в страната. „Първата линейка тип Б вече е в Спешния център в града, а втората – тип С се очаква през средата на месец юли“, заяви министър Кирил Ананиев при посещението си в областния град.


Здравният министър присъства на представянето на две от 14-те високотехнологични линейки, с които ще разполага Центърът за спешна медицинска помощ в града. „Това е район с труднодостъпни места, а с новите линейки ще се осигури здравна грижа за всеки пациент. Линейки с такъв тип оборудване няма на други места у нас“, посочи още Ананиев. Той коментира, че основен момент в проекта за трансгранично сътрудничество е повишаването капацитета на здравните специалисти от двете страни на границата, обмяна на опит, както и намаляване на негативните ефекти от пътно-транспортните произшествия и инцидентите в пограничните региони.


По-късно днес в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали министър Ананиев ще представи и прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал пред ръководствата на кърджалийската многопрофилна болница, МБАЛ – Хасково и МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян.
Puls.bg припомня, че преди седмица бяха разпределени нови 10 линейки, в изпълнение на  проект BG16RFOP001-4.001-0001 - „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”. Те бяха доставени в центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2 броя, Велико Търново – 2 броя, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 брой линейки. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. Така новите линейки в системата на спешната помощ станаха 32 на брой.Изпълнението на Европейския проект е по график и линейките се доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя, съобщиха от администрацията на здравното министерство. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90.  


Междувременно е еъздадена организация веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 монтажът скоро ще приключи.