На 14 ноември по традиция отбелязваме Световния ден на диабета. Инициативата се отбелязва всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. 

 
Избрана е датата 14 ноември, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
 
Инициативата се отбелязва в над 160 страни по света, с цел подобряване на начина на живот и лечението на хората с диабет. 
 
На 14 ноември по повод Световния ден на диабет и по инициатива на Българската асоциация Диабет, предстои да бъде отслужен тържествен молебен за здравето на всички засегнати от диабет в България. Той ще се състои в 17.00 ч., „Храм Св. София – Премъдрост Божия”. Една от стените на храма ще бъде осветена символично със синя светлина – свидетелство за съпричастността към заболяването в световен мащаб. Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.
 
Захарният диабет е световен проблем. Отчита се увеличаване на броя на хората с диабет, което е свързано и с повишаване на здравните разходи за заболяването. 
 
Според статистиката, на всеки 5 секунди един човек се разболява от захарен диабет, а за година този брой е 6 млн. души. Прогнозите на специалистите са, че броят на диабетиците ще се увеличи до 500 млн. в рамките на едно поколение - за 20 години. 
 
Честотата на захарния диабет в България е 9%. Диабетът засяга хора от всички възрасти. Все повече деца се разболяват от захарен диабет тип 2, до скоро преобладаващ само при възрастните. Най-засегнати са мъжете и жените на възраст между 35 и 64 години. 
 
50% от хората с диабет не знаят, че са болни. Когато не се лекува навреме и с подходящите медикаменти, заболяването води до редица усложнения.