На 14 юни 2011 г. се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е провеждането на различни прояви за повишаване на осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти, както и проявяването на благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители, които помагат за спасяването на застрашени човешки животи и за подобряване здравето на милиони хора.


Денят се отбелязва от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите.


На този ден се чества и годишнина от рождението на Карл Ландщайнер (1868-1943), носител на Нобелова награда за откриването на кръвногруповата система ABO.Темата на Международния ден на кръводарителя 2011 г. е „Повече кръв. Повече живот.“, която подчертава спешната необходимост от по-честото доброволно кръводаряване в световен мащаб, заради тенденция на нарастващ брой сърдечни операции, органни трансплантации, както и лечение на тежко пострадали при пътно-транспортни и други произшествия.


И у нас необходимостта от кръвни продукти се увеличава с всяка измината година с близо 10%, показват данните на Националния център по трансфузионна хематология. 


Всеки ден в лечебните заведения деца, родилки и пострадали в различни инциденти се борят за живота си. За спасяването им са необходими повече от 100 л кръв и кръвни съставки на ден.


Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1-10 л.


През миналата година дарителите на кръв са над 162 хиляди души като 1/3 от тях са хора до 30 години. Благодарение на милосърдните жестове са дарени 82 230 л кръв. В същото време са прелети 63 406 кръвни продукти - 45 024 л еритроцитен концентрат и 18 382 л плазма.


Кръвните продукти са изключително необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.


Смята се, че кръводаряването е ценно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки в организма и повишава защитните му сили. Освен това според Световната здравна организация има доказателства, че доброволните донори са в по-нисък риск от предаване на животозастрашаващи инфекции, като ХИВ, хепатит В и хепатит С.  


Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18-65 г. Преди доброволния жест лекар преценява дали доброволецът е подходящ донор, от гледна точна на собственото му здраве и безопасността на рецепиентите.


Кръв не може да се дарява при наличие на такъв акт в срок до 2 месеца, поставена е татуировка в близките 6 месеца или заболяване. При претърпяването на хирургическа интервенция в срок по-малък от година не се препоръчва даряване на кръв. Неподходящи кандидат-кръводарители са и хора със зрителни проблеми, с диоптър по-висок от 5.