13 хиляди момичета на 12-годишна възраст са ваксинирани срещу рак на маточната шийка от началото на Националната програма за превенция на заболяването през 2012 г.. Данните бяха изнесени от здравното министерство по повод Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.

 

У нас тя се отбелязва за осми пореден път.


 

Тази инициатива, дело на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, напомня, че редовните гинекологични прегледи и изследването с цитонамазка са от особена важност за ранното диагностициране на гинекологично заболяване и предпоставка за предотвратяване на риск.

В световен мащаб след рака на гърдата, ракът на маточната шийка е най-често срещаното гинекологично раково заболяване. Липсата на признаци и отсъствието на оплаквания в ранен стадий показват, че това заболяване се появява твърде коварно в живота на жената.

След старта на програмата през 2012 г. България се присъедини към повече от 40 държави в света, които поемат имунизацията срещу заболяването с публични средства.

Данните на Министерството на здравеопазването сочат, че от старта на националната програма до 31-ви декември 2014 г. общо 13 007 дванадесетгодишни момичета са преминали и трите етапа на ваксинацията.

NEWS_MORE_BOX

 

Още около 4000 девойки са в процес на имунизация, т.е. към края на миналата година са получили една или две от трите задължителни дози. Това са общо около една пета от момичетата, които подлежат на имунизация.