124 са вече случаите на морбили у нас, обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на академия, организирана от Федерация „Български пациентски форум“. Засега инфекцията не излиза от Благоевградско, Ихтиман и Самоков, като само двама души са я пренесли – един във Варна и един в Бургас.


„Но инфекцията ще продължи да шества, защото вирусът на морбили е толкова заразен, че ако 100 неимунни лица се срещнат с него, 95 от тях заболяват. Бавно върви вирусът у нас – за месец стотина деца разболя. Силно се надявам да не се случи това, което стана в Румъния, Украйна, Сърбия, Македония, където има стотици починали деца“, допълни д-р Кунчев.


Здравният инспектор е категоричен, че големият тест за морбили вече тече и у нас. „Дали си излъгал в имунизационния картон, дали личният лекар е търсил детето, но не го е намерил - вече няма значение. Ако е свършена работата, както трябва, ще си проличи в следващите една, две години по броя на болните“.Той припомни, че преди месец Световната здравна организация публикува 10-те най-големи заплахи за човешкото здраве и в челната тройка са: антимикробната резистентност, замърсяването на въздуха и на трето място антиваксиналните движения. „Изненадващо и за мен от Фейсбук също обявиха, че занапред няма да толерират антиваксинално поведение в мрежата“, сподели експерта.


Според него антиваксиналните движения започват да вредят и у нас, защото с годините се натрупа контингент от неимунизирани деца, който създава риск от развитието на различни заболявания. Най-красноречивият пример за това е морбили. Д-р Кунчев припомни, че има два официални документа, приети през 2000 г., в които се казва, че до 2015 г. Европа трябва да се освободи от морбили. „Европа не само, че не се освободи от морбили, а в последните три години ръста на морбили е – 2016 г. 5000, 2017 г. 25 000, 2018 – 51 000 заболели“.


Много от майките от антиваксивалните групи отказват ваксините с аргумент, че в много страни в Европа и другите континенти имунизациите не са задължителни. Това не отговаря на реалността, категоричен е д-р Кунчев. “Нещо повече - след морбилната епидемия, която преживяха много държави - и Франция, и Англия, върнаха задължителния характер на ваксините, а още по-жестоко стана положението с ваксинирането в Щатите. Там вече не признават никакви документи, защото фалшифицирането им е факт и се правят изследвания за антитела“, сподели експерта.


През миналата година здравните власти в страната са санкционирали 112 родители за неспазване на имунизационния календар. При проверки са установени нарушения и от страна на личните лекари, които са отговорни за поставянето на ваксините, наложени са и глоби от РЗОК.


„Но основният проблем с ваксините у нас от една страна е ниската здравна култура на определени групи от населението, а от друга - много райони на страната, в малките населени места има десетки незаети практики на лични лекари. Проблеми, с които трябва да се справя здравната система на страната и не само по отношение спазването на имунизационния календар“, добави главния здравен инспектор.


Той припомни, че най-голямото постижение на ваксините остава унищожаването на вариолата (едрата шарка) като заболяване. „В момента вариолни вируси има само на две места в света – в един американски и един руски център в Сибир, където се пазят лабораторно и се охраняват по-добре от атомно оръжие, за да може, ако утре се случи нещо, да може да се реагира“.