В небето над Националния дворец на културата (НДК) ще полетят 1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата. Това ще се случи на 16 октомври от 11 часа на площадката пред Моста на влюбените (от страната на НДК).


Събитието за пореден път се организира от Първа САГБАЛ „Света София“ и е част от информационна и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, която болницата провежда всяка година, през месец октомври. Инициативата е подкрепена от Столична община, Националния дворец на културата, Българската национална телевизия, Български форум на бизнес лидерите, фармацевтичната компания „АстраЗенека“ и „Метрополитен“ ЕАД.


В събитието ще се включат кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, д-р Гергана Коларова - изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София“, Нана Гладуиш - основател на Фондация „Една от 8“ и други представители на партньорите на кампанията.Тази година през месец октомври медицински специалисти от общо 10 лечебни заведения (в градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора) се включиха в каузата и извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че диагнозата рак все още се приема като присъда от повечето пациенти. Истината е, че съвременната медицина работи усилено по промяната на този факт и вече бележи голям напредък.


Докато някои хронични заболявания остават спътник на пациента през целия му живот, то рака на млечната жлеза, открит навреме, може да бъде напълно излекуван.


Във всяка сфера на медицината профилактиката е от изключителна важност и този принцип е особено застъпен в онкологията, където все още за съжаление пада тежка, непреодолима завеса между лекаря и разгърналото се злокачествено заболяване. Късните стадии на тези болести трудно се поддават на лечение и тогава пациентът е подложен на страдание – както от самото заболяване, така и от терапията, която се използва.
Ракът на гърдата обаче е различен. Защо ли? Ето:

 

  • Има голяма честота – застига до около 90 от 100 000 жени;
  • При половината пациентки рискови фактори не се откриват – непредвидим е;
  • Профилактиката му е лесна и достъпна за всекиго;
  • Ранните му стадии са лечими.


Тези особености определят карцинома на млечната жлеза като социално-значимо заболяване и разкриват от какво значение е превенцията му.


За кои симптоми да следим?