12 000 прегледа са извършени до момента в страната по проекта "Спри и се прегледай" за ранна диагностика на онкологични заболявания.


Националната кампания се осъществява с европейски средства по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Общата стойност е 19,5 млн. лв.


 "Спри и се прегледай" стартира в началото на юни и цели въвеждане на модел за ранна диагностика на онкологични заболявания и по-специално рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво.България е сред първите места в Европа по смъртност от рак на маточната шийка. Статистиката показва, че ежедневно една българка се разболява, ситуацията е по-тревожна само в Литва и Румъния.


40 000 е бройката на заболелите българки от рак на млечната жлеза. Ракът на дебелото и правото черво при двата пола е с тенденции към нарастване.


Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот.


До края на годината по проекта в цялата страна ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи до здрави хора, които не проявяват симптоми на заболяването, но попадат в рисковите възрастови групи.


Предвидени са 250 000 скринингови изследвания да бъдат на правени за рак на маточната шийка на жени на възраст от 25 до 60 години, 50 000 прегледа на млечната жлеза при жени на възраст от 50 до 69 години и 100 000 прегледа на дебелото и правото черво на жени и мъже, които са навършили 50-годишна възраст.

Специален автобус обикаля страната, за да разяснява целите и ползите от здравния проект. Ще бъдат посетени общо 72 български града.
Прегледите се осъществяват в регистрирани 87 лечебни заведения в цялата страна.


В скрининговото изследване са включени онези хора, които не са регистрирани като болни от рак и не са преминали през прегледи в последната една година. Изборът се прави с помощта на автоматизирана система и е на случаен принцип. Избраните получават лично от куриер своите покани за един от трите скринингови прегледа. Всяка покана съдържа подробна информация къде, как и какво е необходимо да се направи, за да се прегледа поканеният.


На избраните се изпраща и още една, втора покана в случай, че не отговорят на първата им изпратена.