Общо 116 са новите случаи на коронавирус в страната, при 3667 направени тестове за последното денонощие. По данни на Националната информационна система 854-ма пациенти с COVID-19 остават в болница, а 54 са в интензивни отделения.


208 души са се излекували и така общият брой на преборилите болестта в страната става 7980. Тревожен обаче е фактът, че още 12 души са починали през последните 24 часа. Починали са мъж на 69 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 82 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, мъж на 64 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, мъж на 72 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 63 г. със сърдечно заболяване, хронично неврологично заболяване и диабет, жена на 46 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, мъж на 80 г. със сърдечно заболяване, мъж на 87 г. със сърдечно заболяване, мъж на 50 г. със сърдечно заболяване, мъж на 65 г. със сърдечно заболяване, жена на 78 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване и мъж на 65 г. с хронично бъбречно заболяване.

 
Тази сутрин заради влошената епидемична обстановка и липсата на лекари в областната болница в Добрич, на посещение отива здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Преди седмица от МБАЛ Добрич сигнализираха, че лечебното задевение не може да се справи със сложната ситуация, настъпила с рязкото увеличение на заболелите с COVID-19.


Секторите за лечение на болните с коронавирус в многопрофилната болница в Добрич не разполагат с нито един инфекционист и пулмолог. За това сигнализират техните колеги гастроентеролози, които се налага да лекуват пациентите с коронавирусна инфекция.


Във Второ вътрешно отделение и в бившето Инфекциозно отделение настанените пациенти са 40. Старшата медицинска сестра от Второ вътрешно отделение е в тежко състояние и е интубирана в отделението по реанимация, предаде БНР.


Настанените пациенти са положителни, отрицателни и съмнителни за COVID-19, но подари липса на специалисти всички се лекуват от един гастроентеролог - д-р Елиз Селимова.


Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с Ковид-19, сподели другият гастроентеролог д-р Ивелина Вълчева. В тази ситуация пациенти с гастроентерологични проблеми изобщо не се настаняват в болницата и се пренасочват за лечение във Варна.


„Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора, които едновременно ще потърсят здравната система“, заяви по-рано днес председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.


Пред БНТ д-р Хасърджиев беше категоричен, че не леглата спасяват живота на хората, а добрата организация, предпазните мерки, информирането на населението, включително възможността хората да имат достъп до лекар, без да се налага да чакат по опашки.


В същото време заразените с новия коронавирус по света надхвърлиха 20 милиона души, както прогнозира Световната здравна организация. Починалите са повече от 733 000 души.