Точно 1153 българи живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот. От началото на година до момента у нас са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци. Данните изнесоха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в навечерието на Европейския ден на донорството – 12 октомври.


По инициатива на Агенцията същия ден в 19 ч. Националния дворец на културата (НДК) ще се освети в червено, като фасадата на емблематичната сграда ще остане осветена 12 часа – до 7 ч сутринта.


Кампанията за отбелязването на Европейския ден на донорството има за цел да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на животоспасяващата терапия. „Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа“, допълват от „Медицински надзор“.По традиция на този ден и Военномедицинска академия (ВМА) се включва в отбелязването на Европейския ден на донорството. В знак на признателност и благодарност към близките на донорите, както и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот на пациенти във ВМА.


Това ще се случи на 14 октомври от 11 часа, в централно фоайе на лечебното заведение. На събитието ще присъстват представители на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, пилотите от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”, които са неизменна част от редица донорски ситуации, представители на най-голямата мото организация в България Sofia Riders - партньори на ВМА в информационната кампания за насърчаване на донорството и безвъзмездното кръводаряване, както и пациенти, трансплантирани в болницата.


Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.