Нови 39 случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие у нас, от тях 14 пациенти са приети в болници. Активните случаи на заболяването са 1107 в 11 области, а общия общия брой на доказаните случаи на коронавирус вече е 1387.


Починалите пациенти са 58, а излекуваните – 222, съобщиха по време на редовния сутрешен брифинт от Националния оперативен щаб.


Под лекарско наблюдение в болнични условия се намират 301 пациенти, при които е потвърден новият коронавирус. От тях в интензивни отделения и клиники са настанени 39 души.Към момента у нас са регистрирани 150 случая на лица - медицински персонал с доказан COVID-19, като 3 са новите, установени в София.
Проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че за изминалата седмица са направени 5312 теста за новия коронавирус. 1128 души са изследвани през изминалото денонощие.


По думите му тази година няма да има военен парад за 6 май, така, както се провеждаше през минали години. „Парад не може да се проведе по обективни причини – събирането на хора е невъзможно, а и подготовката по принцип трае около месец. Появиха се идеи да се събират блокове от курсанти от военните училища, които да проведат строй във Велико Търново, но това също не е удачно, тъй като студентите са от различни краища.


Българската армия има какво да покаже по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА, така че нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но в никакъв случай няма да има парад“, заключи проф. д-р Мутафчийски.


Вече започна и извънредното заседание на Народното събрание, насроченото за днес. То беше поискано от БСП, за да бъде изслушан отчет на премиера Бойко Борисов за ситуацията в страната и мерките, предприети от правителството по време на извънредното положение.