В знак на благодарност към единайсетте души, станали донори на органи през 2022 г., бяха засадени единайсет рози в парка до Националния дворец на културата.  

 

Розовата градина е символ на признателността и благодарността към донорите и техните семейства. Създадена е по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.


 

Заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” (ИАМН) д-р Димитър Илиев, който присъства на засаждането, обясни, че броят на идентифицираните донори е нисък поради разнородни причини. 

 

Сред тях са отражението на Covid пандемията върху дейността на интензивните отделения. „Лекарите бяха претоварени и преживяха сериозен психологически шок, особено заради високата смъртност на пациентите в началото на пандемията“, обясни д-р Илиев. 

 

Липсата на опит може би също е една от причините за по-малкия брой идентифицирани потенциални донори, което резонира и в другата половина на процеса – трансплантацията, коментира още заместник-изпълнителният директор на ИАМН. Според него част от проблемите са и организационни, зависещи от ръководствата на съответните лечебни заведения, и в по-малка степен от обществените нагласи.

 

„Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ има за цел да повиши информираността на хората за значението на донорството на органи за спасяване на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот“, допълни д-р Илиев и припомни, че един донор може да спаси осем човешки живота. 

 

С цел да бъде достигнат поне средноевропейският брой на трансплантации в България, ИАМН провежда обучения на лекари. Едно в Анкара, Турция, вече е приключило, а през 2023 г. предстои друго в Румъния, с продължителност между три и шест месеца.

  

Д-р Илиев заяви, че до края на годината се очаква да бъде разкрит трансплантационен център в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“-Варна, за да не е необходимо ползването на самолет при донорска ситуация в Източна България.

 

Към пети октомври 2022 г. трансплантация на орган очакват деветстотин и един български граждани. Осемстотин и двама са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, трийсет и трима очакват сърдечна трансплантация, трийсет и седем пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а осемнайсет сънародници очакват белодробна трансплантация.