2037 мъже са се изследвали безплатно за рак на простатата в рамките на кампанията "Да променим лицето на мъжкото здраве", инициирана от Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив.

 

Скринингът се проведе в УМБАЛ "Свети Георги", МБАЛ "Каспела" и Лаборатории "Писанец".


 

Резултатите показват, че 222 от всички изследвали се мъже или близо 11% от участвалите в кампанията са с повишено серумно ниво на простатоспецифичния антиген (PSA), като всички те вече са насочени за последващи тестове и лечение.

 

В пловдивската университетска болница са преминали 427 души, от които 58 са със завишени стойности. 202 мъже са се изследвали в МБАЛ "Каспела" и при 12 от тях е имало по-високи от референтните стойности. В деветте лаборатории "Писанец" е проверено нивото на PSA на 1408 представители на силния пол, с повишени нива са били 152 мъже, съобщават организаторите на кампанията.

 

Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са задължителни при мъже над 45 години, а при наличие на фамилна обремененост - на 40 години. Това повишава информираността на пациентите и увеличава възможностите за ранно диагностициране на онкологични заболявания.

NEWS_MORE_BOX

 

PSA е протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете. Повишените му нива могат да свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или рак на простатата.

 

Нивата на PSA могат също да се използват за контролиране на ефикасността на терапевтичните режими върху състоянието на простатата. В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза.

 

Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи още статистиката.