От 1-ви до 7-ми август много страни по света ще отбележат за 29-ти пореден път Световната седмица на кърменето – глобалната инициатива за насърчаване и подкрепа на кърменето. Мотото на кампанията тази година е „Защитата на кърменето: споделена отговорност“.

 

В България Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) и тази година ще организира редица събития в рамките на Седмицата на кърменето.


 

От 1 до 7 август в 11 града в страната (София, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, Пазарджик, Силистра, Дулово, Самоков) ще се проведат дискусии и лекции по важните въпроси, свързани с кърменето.

 

Консултантите от НАПК посочват, че създаването на благоприятна среда за кърмене зависи от цялото общество и изразяват притеснението си, че пандемията е задълбочила проблема с разделянето на майките и бебетата след раждане.

 

В София на 3 август от 11 ч. във Fox Book Cafе консултантите на „Подкрепа за кърмене“ организират среща за бременни и кърмещи майки на тема „Първи стъпки в кърменето“. В края на срещата ще има възможност и за индивидуални консултации, на които са добре дошли и майките на пораснали кърмачета. Пълната програма на събитията можете да откриете тук.

 

От НАПК подчертават, че успехът на кърменето зависи не само от майката, но и от подкрепата на семействата, общностите и хората, които взимат политически решения, здравните системи, работодателите, гражданските организации, медиите, обществото.

 

Друг фокус на кампанията е, че кърменето е човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва. Пандемията от ковид-19 е повлияла върху кърменето в две посоки, коментират от НАПК. Оставайки вкъщи, родителите са имали повече време да се грижат за бебетата си, но от друга страна, в много страни, включително и в България, майките и бебетата са били разделяни след раждането, въпреки препоръките на СЗО да остават заедно, защото кърменето е не само безопасно, но и предотвратява високата неонатална смъртност.

 

Ограниченият достъп до консултации за кърмене по време на пандемията поради претоварените здравни системи и изискванията за социална дистанция също са въздействали негативно, споделят от НАПК.

 

Основните проблеми, които очертават от асоциацията, са свързани с:

  • Липсата на инвестиции в подкрепа на кърменето на национално ниво;
  • Противоречиви послания в системата за здравеопазване, голямата натовареност и лошото разпределяне на ресурси, липсата на адекватно обучение на медицинските специалисти както по отношение на уменията им за помощ в кърменето;
  • Широкото и нерегулирано експлоатиране на медиите и дигиталния маркетинг от индустрията, произвеждаща заместители на майчината кърма;
  • Липсата на адекватна социална защита и благоприятни политики на работното място за кърмещите и най-вече за тези в сивия сектор на икономиката;
  • Социални норми и традиционни практики в общността, свързани с култура на хранене на бебетата от шише, особено засилващи се,  когато общата честота на кърмене е ниска.

 

Повече за целите на кампанията можете да видите в нейната Програма за действие.