11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, показва статистиката. Тенденцията се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.

 

 


С цел осигуряване на здравословен начин на хранене на децата и съответно намаляване на рисковите фактори за възникване на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др., здравното министерство въведе нови правила за храненето на малчуганите в детските градини.

 

 

Новите изисквания влязоха в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от Регионалните здравни инспекции.

 

 

Според новите правила плодовете и зеленчуците трябва да преобладават в менюто на децата в градините за сметка на консумацията на сол, захар и мазнини. Освен това децата трябва да приемат поне по един представител на зърнените храни, картофите, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца.

 

 

Поне 4 пъти в седмицата децата трябва да хапват пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо.

 

 

Наредбата за здравословно хранене трябва да се спазва от всички детски градини, лагери и домове за деца.

 

 

53,1% от хората в страната напълно подкрепят въведените от Министерство на здравеопазването правила за хранене в детските градини. Те смятат, че децата задължително трябва да се хранят здравословно, показват резултати от анкета на Министерство на здравеопазването.

 

 

39,9% от анкетираните подкрепят наредбата, но се притесняват дали новите правила ще се прилагат от всички градини. 2 % от хората не одобряват наредбата, защото са на мнение, че определяща трябва да е най-ниската цена.

 

 

4,9 % от участниците в анкетата заявяват, че не знаят и не се вълнуват от темата.