10 800 медицински сестри не достигат на страната ни, като една сестра обслужва средно по 4 пациента. Това стана ясно днес по време на дискусия за здравеопазването, организирана от АБВ. 
 
По думите на председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, 1000 медицински сестри напускат професията всяка година
 
Тя заяви, че заплатите са нереално ниски, а отношението към труда и личностите на професионалистите по здравни грижи не са достойни. Именно поради тази причина, медицинските сестри отговарят по същия начин на системата и напускат.
 
„Това, че Здравната карта декларира, че 10 800 сестри не достигат, това всъщност е един минимум, който не достига, и който донякъде бил "успокоил" системата. Защото недостигът на тези професионалисти по здравни грижи всява наистина напрежение в системата”, коментира още Василева.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тя информира, че в момента се работи по промени в Закона за съсловните организации, които включват и професионалистите по здравни грижи, които работят по налагането на световния здравен стандарт в България.
 
„В българското здравеопазване има клинична пътека за сърбеж на десния палец на левия крак. Този парадокс показва, че клиничните пътеки трябва да бъдат преструктурирани”, заяви по време на дискусията проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.
 
По думите на Миланов, промяната в родното здравеопазване трябва да започне именно от клиничните пътеки, като в тях да бъде формиран и доходът на лекаря.