Продължава тенденцията броят на излекуваните пациенти с COVID-19 у нас да надвишава този на новодоказаните случаи. За последното денонощие 10 са новите случаи на коронавирус в страната на база 295 изследвани лица. Очертани са 4 активни области, съобщи главният държавен здравен инсперктор доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния сутрешен бифинг на Националния оперативен щаб.


Общо 2443 са заразените у нас - увеличението е с 0, 2%. От новооткритите 4 са случаите в София, 3 в Сливен, 2 в Плевен, 1 случай в Шумен. По пол заразените са 4 жени и 6 мъже. Общата статистика е 49% мъже, жени - 51%.


Установени са два нови случая на деца под 18 години в София - на 4 и 13 години, те са амбулаторни. Добър показател е, че няма нови заразени медици. Броят на заразените с коронавирус е 253, допълни доц. д-р Кунчев.Общо 880 са излекувани до момента. Няма и нови починали пациенти с COVID-19 - общата бройка остава 130 души или 5, 3%. Средната възраст на починалите е 67,2 години.


По думите на доц. д-р Кунчев ситуацията на Балканите е добра. Затвърждава се тенденцията за постепенно намаляване. „Кризата с COVID-19 беше безпрецедентен стрес тест за най-различни системи, най-вече за здравната. Ще бъдат изключително интересни анализи, които ще ни помогнат да организираме работата на цялата здравна система по по-ефикасен начин. Вече има дезинфектанти, които работят на основата на наночастици“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.


Днес, след близо два месеца на извънредно положение, детските градини на много места в страната отварят врати. Сериозни мерки за безопасност, дезинфекция и всекидневни доклади са част от мерките, които ще бъдат предприети. 


Родителите не се допускат в сградите на детските заведения, а само до входа. Препоръките са, ако времето е хубаво, децата да се приемат на площадките и да прекарват повече време навън.