Военномедицинска академия празнува 10 години от осъществяването на своята първа чернодробна трансплантация. Тогава сложната интервенция е направена на 33-годишен военнослужещ.
 
„Значим ден е днес за Военномедицинска академия. На тази дата точно преди 10 години екип, начело с проф. Никола Владов извърши първата чернодробна трансплантация в болницата. За десет години 59 пациенти получиха шанс за нов живот“, написаха от болницата на своята страница във Фейсбук. 
 
Операцията продължава 2 часа и 30 минути, но преди това това екип от лечебното заведение е извършил експлантацията и транспорта на черния дроб на донора- жена, изпаднала в мозъчна смърт, съобщава информационният център към Министерство на отбраната. 
 
„Тази трансплантация е благодарение изцяло на екипа на Военномедицинска академия, където няма чужда намеса – външни гости, които да ни подпомагат. Всичко извършихме ние, така че това за мен е най-важният момент от цялата тази работа“, обясни проф. Владов. 
 
През 2009 г. екипът на проф. Владов правят и първата трансплантация от жив донор в България, както и първата ретрансплантация у нас. „Този екип продължава вече 10 години да бъде мотивиран и да има волята да прави чернодробни трансплантации ...“, каза още той. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Само от началото на годината в болницата са осъществени 4, две от които са извършени в рамки на 24 часа. На 23 януари роднините на 52-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт, взеха решение да дарят бъбреците му. По-рано 48-годишна жена даде шанс за нов живот на четирима тежко болни. Черният дроб бе трансплантиран в акедемията, бъбреците - в УМБАЛ "Александровска", а сърцето в УМБАЛ „Света Екатерина“. През февруари на 57-годишна жена бе направена чернодробна трансплантация, а на 23 март екипът на проф. Владов трансплантира черен дроб на мъж от гр. Карнобат. Само ден по-късно 42-годишен мъж с крайна фаза на чернодробна цироза получи шанс за нов живот.