На 17 май се отбелязва Световния ден на хипертонията. Тази година мотото на световната инициатива, обявено от Международното дружество по хипертония и Световната лига по хипертония, е: „Знайте вашите стойности, контролирайте вашето кръвно налягане”.


Призивът и на Българската лига по хипертония към всеки българин е повишиване на самоконтрола, с цел предпазване от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.


По повод Световния ден на хипертонията на 17, 18 и 19 май 2011 г. в Градинката пред Народната библиотека „Кирил и Методий“, в парка „Заимов” и Южен парк в София ще бъдат разкрити пунктове за безплатно измерване на артериалното налягане. Желаещите могат да попълнят анкета за рисковите фактори. Сред останалите инициативи са и раздаване на здравно-информационни материали по темата.На 17-19 май пунктове ще бъдат разкрити и в други градове на страната: Варна, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Сливен.

 

За първи път Световният ден на хипертонията е обявен на 17 май 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония, член на Международното дружество по хипертония. Целта е да се повиши информираността сред обществеността за мерките, които трябва да бъдат предприети за профилактика, откриване и лечение на артериалната хипертония.


Състоянието засяга около 1 милиард души и е причина за смъртта на повече от 7 милиона в света всяка година.


България не е изключение и се причислява към страните с висок сърдечно-съдов риск - 65-66% от общата смъртност, като 80% от това число е свързана с артериалната хипертония.


Според данни от проучване, 1 530 000 българи съобщават, че имат високо кръвно налягане, а 20-30% не знаят, че са засегнати от състоянието. Така общият брой на българите-хипертоници става към 2 000 000, поясняват от Българската лига по хипертония.


Високото кръвно налягане е състояние, наричано „тихият убиец”, тъй като уврежда здравето, без да причинява болестни симптоми.


Рисковите фактори за артериалната хипертония са фамилната обремененост, наднормено телесно тегло, повишената консумация на сол и алкохол, недостатъчна физическа активност.


Артериалната хипертония не е заболяване само на средната и напреднала възраст. Промените в стила на живот са причина да се увеличи броят на подрастващите с наднормено тегло и абдоминално затлъстяване, което е риск за нарастване честотата на повишено кръвно налягане и в детска и в юношеска възраст.