Близо 2 600 флакона от антивирусното лекарство Ремдесивир, което се използва за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, са доставени в България.

 

Лекарственият продукт ще се прилага за лечение на пациенти с доказана коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние.


 

Интравенозното лекарство е одобрено за спешна употреба за лечение на Ковид-19 в около 50 страни по света.

 

Лекарството е доставено до всички регионални здравни инспекции, които в рамките на днешния ден ще трябва да снабдят лечебните заведения с разчетените количества.

 

Доставените 2 593 флакона би трябвало да стигнат за лечението на около 260 пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Към днешна дата броят на настанените в интезивни отделения пациенти с коронавирус е 167.

 

Това е първата доставка на лекарствения продукт в рамките на договорите, сключени между здравното министерство и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces.

 

За закупуването на първата пратка флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. по-рано през този месец.

 

Това означава, че единичната цена на флакон Ремдесивир с ДДС е 810 лв.

 

Средствата, които правителството ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлизат на над 26 млн. лева.

 

До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.

 

„Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът по здравеопазване.

 

Изследване на Световната здравна организация установи по-рано през този месец, че Ремдесивир скъсява възстановителния период при някои настанени в болница пациенти.

 

Проучването е показало още, че антивирусното лекарство има слаб или никакъв ефект върху смъртността сред хоспитализираните пациенти.