Акне (acne vulgaris) представлява заболяване на космено-мастния фоликул. Засягат се основно участъци от кожата с по-голямо количество на мастни жлези, каквито са областта на лицето, горната част на гърдите и гърба.


Акнето засяга хора от различни раси и възрасти, но в най-голяма степен страдат подрастващите. Счита се, че около 80% от хората имат пристъп на акне в един или друг момент от живота си, като най-често това е във възрастта между 11 и 30-годишна възраст. При повечето лица кожното заболяване изчезва преди навършване на 30 години, макар и по-рядко при някои проблемът може да продължи и след това в продължение на години.


При подрастващите акнето засяга по-често мъжкия пол. Но за разлика от това при възрастните се засяга значително по-често женският пол.Важна роля в проявата на акнето имат андрогените (мъжките полови хормони). По време на пубертета тези хормони се увеличават както при момчетата, така и при момичетата. Под тяхното влияние мастните жлези увеличават своя размер и съответно произвеждат по-голямо количество секрет (себум).

 

Хормоналните промени по време на бременност или прием на противозачатъчни средства също могат да влошат и задълбочат проявите на акне.


Себумът, който нормално се „избутва“ до повърхността на кожата, през космените фоликули, при акне се натрупва и подпомага развитието на бактерии. Като най-често изолиран причинител се посочва Propionibacterium acnes, който нормално обитава кожата, но при подходящи условия се размножава в запушените от мастен секрет фоликули.


Propionibacterium acnes е микроорганизъм, който се открива в много от лезиите при акне. Въпреки че рядко се открива в новопоявилия се акнеиформен обрив, наличието му в късните лезии е задължително.


Различни козметични средства могат както да предизвикат появата на акне, така и да усложнят акнеиформения обрив. Някои медикаменти също могат да провокират появата на акне – медикаментозно. Такива са кортикостероидите, литиевите соли, някои антиепилептични средства и йодни препарати. При различни ендокринни и някои гинекологични заболявания хиперплазия, при които се наблюдава хиперсекреция на андрогени, също имат отношение към развитието на акне.


Акнеиформени лезии могат да са налице и при новородени. Проявата им е през първите няколко седмици и месеци от раждането, а причината е влиянието на майчините хормони, които са преминали с кръвта през плацентата.


Акнето е сравнително бавно повлияващо се заболяване. Важно е всеки пациент да бъде наясно с това, с цел проява на търпение по отношение на резултатите от лечението. Статистически справки сочат, че лечението в рамките на един месец води до подобрение на акнеиформения обрив едва 5%. До края на четвъртия месец от лечението се наблюдават значително по-сериозни резултати - достигане до 60%, а в края на шестия месец  и до 80% изчистване на лезионните огнища. Важно е да се подчертае, че тези проценти важат само при подходящо избрано лечение.  Локалната терапия е необходима при всички болни с акне и при голяма част от тях трае по-продължително време.


С оглед доброто “напасване” на терапията, освен първоначалната консултация със специалист-дерматолог са от значение и регулярните контролни прегледи през интервал от един-два месеца.


Ранното лечение е най-добрият начин за предотвратяване задълбочаване на заболяването и развитието на усложнения (например белези). При вече образувани белези (цикатрикси) има различни методи за тяхното лечение и намаляване. Цикатриксите могат да бъдат третирани с лазер, микродермабразио, а при много дълбоки белези - пренасянето на мастна тъкан от друга част на тялото на мястото на белега, както и инжектиране на синтетичен пълнител под белега, за да се подобри вида му.