Природната медицина от векове използва дивия ям (Dioscorea villosa) за лечение на болезнена менструация и други женски проблеми, повишаване на издръжливостта и сексуалната енергия у мъжете, и др. Най-богати на биологично активни вещества са коренищата на растението, затова именно те се използват с лечебна цел. 
 
Корените на дивия ям са много добър източник на растителни фитохормони, които поддържат нормалното състояние на ендокринната система и регулират нивата на хормоните в кръвта. В корените на растението са открити сапонини (диосцин), танини, фитостероли, ензими, високо съдържание на витамините В6 и С, и др. 
 
Един от най-важните компоненти у корените на дивия ям е диосгенинът – фитохормон, растителен аналог на стероидните човешки хормони. Известно е, че той допринася за синтеза на прогестерон в организма. Практиката показва, че диосгенин спокойно може да се използва като естроген-заместителна терапия от жени в менопауза или пациентки, минали през хирургично отстраняване на яйчниците. 
 

Защо дивият ям е свързван с вечната младост?

 
Диосгенинът, който се съдържа в корените на дивия ям, е естествен източник на хормона на младостта – дехидроепиандростерон или накратко – DHEA. DHEA е предшественик на половите хормони естроген и прогестерон, и се произвежда от надбъбречните жлези. С напредването на възрастта, нивата на DHEA започват да спадат. 
 
Дехидроепиандростеронът поддържа нормалните функции на нервната система, повишава имунитета и подобрява състоянието на кожата, тъй като помага за задържането на водата в нея и стимулира синтеза на колаген. В допълнение към това, DHEA увеличава плътността на костните минерали, подобрява сексуалното желание у жените, намалява нивата на мазнини и поддържа мозъчната дейност. 
 

С какво е полезен екстрактът от корени на див ям?

 
Екстрактите от корен на див ям се препоръчват основно за хармонизиране на ендокринния баланс, нормализиране на менструалния цикъл и облекчаване симптомите на менопауза. Много жени, страдащи от ПМС, както и такива в менопауза, съобщават, че след приема на екстракта, са почувствали значително облекчение на състоянието си. 
 
Не по-малко ценни са адаптогенните свойства на екстракта. Установено е, че той подобрява съня, регенерира нервната система и повишава нивата на енергия у двата пола. Редовният прием на екстракта спомага за понижаване нивата на холестерола и подобряване микроциркулацията на кръвта.
 
Последните проучвания, проведени върху действието на екстракта от див ям, сочат, че той може да бъде от голяма полза за поддържането на костната система в добро здраве.
 
 
Продуктът на Nature’s Way – Див ям / Диоскорея, е източник на чист, натурален екстракт от корен на висококачествен див ям. Всяка капсула съдържа 425 mg стандартизиран екстракт*
 
Стандартизираният екстракт* е сигурен гарант за това, че е спазено точно определеното количеството на активните вещества, както и че при методът на екстракция са запазени всички полезни свойства на билката!
 
  • Нарушения в менструалния цикъл.
  • Патологичен климакс.
  • Безплодие.
  • Функционални разстройства на нервната система у жените.
  • Загуба на полово влечение.
  • Възпаления на ставите и мускулите.
  • Атеросклероза.
  • Кожни проблеми (псориазис, екземи, дерматит).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Див ям / Диоскорея (Wild Yam) на Nature’s Way, е един от най-продаваните продукти в САЩ срещу хормонални проблеми! Откакто се предлага и в България, интересът към него непрекъснато се увеличава. Оригинален продукт на Nature’s Way
 
Nature’s Way е американска компания, позиционирана от дълги години на световните пазари. Природните продукти на Nature’s Way, са известни с високото си качество и безопасност! 
 
Източник: www.revita.bg