Омега 3 представляват дълговерижни полиненаситени есенциални мастни киселини, от които човешкият организъм има огромна нужда, но не може да произвежда сам. Затова те трябва да бъдат набавени отвън – посредством храната и/или чрез прием на хранителни добавки, източник на омега 3. Когато се говори за здравословните ползи от омега 3, се има предвид предимно комбинацията от EPA и DHA, която познаваме като рибено масло. 
 
За EPA, DHA и бременността. Последните научни разработки са насочени към ползите на омега 3 за бременни и кърмещи жени и техните бебета. Оказва се, че приемът на омега 3 е от значение както за периода на бременността, така и за този след раждането, когато жената трябва да има достатъчни количества от тях в кърмата си. Множество проучвания показват, че редовният прием на рибено масло с високо съдържание на DHA предотвратява риска от преждевременно раждане, опасно ниско тегло на плода и прееклампсия (покачване на кръвното налягане) по време на бременност. 
 
Особен интерес представлява едно от последните научни открития по въпроса. А именно, че дефицитът на омега 3 през бременността води до депресивни състояния, които в редица случаи се проявяват особено тежко след раждането. Това обяснява защо толкова много жени страдат от периоди на сериозен емоционален спад и промени в настроението след бременността. Всичко това може да бъде предотвратено само с допълнителното внасяне на EPA и DHA в организма. 
 
За EPA, DHA и бебетата. Ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселини са от съществено значение за правилното развитие на зрението и нервната система у бебето. Главна роля тук има докозахексаеновата киселина, която съставлява около 20% от церебралния кортекс - повърхностния слой на големите полукълба на предния мозък, изграден от сиво вещество, който координира висшата нервна дейност. Освен това, DHA присъства и в 30% до 60% от ретината. Ето защо, DHA е от толкова огромно значение за когнитивните способности, мисловната дейност, паметта и зрението на децата. Неслучайно в последните няколко години излязоха резултати от множество изследвания, според които ако майката не приема достатъчно омега 3 през периодите на бременността и кърменето, детето може да развие Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, и липса на концентрация.
 
Счита се още, че ако майката страда от липса на омега 3 по време на бременността и докато кърми, рискът от алергии и астма, значително нараства. 
 
Как да си набавите EPA DHA? Както знаем, EPA и DHA се съдържат основно в рибата и морските дарове, лененото семе, орехите. Въпреки това, най-добрите източници на омега 3 си остават студеноводните риби, като сьомга, херинга, риба тон, сардина, аншоа. Лененото семе и респективно – лененото масло, съдържат алфа-линоленова киселина (ALA), чиято верига е значително по-къса от веригата наейкозапентаеновата и докозахексаеновата мастни киселини. И макар че в човешкото тяло ALA се конвертира в EPA и DHA, последните клинични изследвания сочат, че това преобразуване е в голяма степен неефективно. Затова най-сигурно е бременните жени да заложат именно на EPA и DHА. Но тъй като проблемът с живака и другите токсини в рибата е сериозен, много жени изпитват опасения, когато става въпрос за директна консумация. Най-надеждният източник на чисти EPA и DHA, са висококачествените рибени масла, при които токсините са унищожени по време на производството!
 
Най-доброто за бременната - МЕГА-DHA (РИБЕНО МАСЛО) – рибено масло с високи концентрации на DHA! МЕГА-DHA, е високо пречистено рибено масло от сардина и риба тон. Поради чистотата на състава и високата концентрация на докозахексаенова киселина, приемът на продукта се препоръчва особено за бременни или кърмещи жени. МЕГА-DHA гарантирано съдържа 50% докозахексаенова киселина (DHA) и 20% ейкозапентаенова киселина (EPA) от рибено масло, което е специално тествано срещу тежки метали (включително живак) и други вредни примеси. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
МЕГА-DHA осигурява високи количества на пречистена докозахексаенова мастна киселина (DHA), която допринася за поддържане на нормалните психо-емоционални и зрителни функции. Намалява риска от нарушения на зрението и мозъчните функции у бебето. Полезно за костите, ставите, сърдечносъдовата и имунната системи. Подпомага сърдечната функция.
 
Всяка софтгел капсула осигурява 500 mg DHA, 200 mg ЕРА, както и 10 IU витамин Е, за допълнителна защита срещу окисляване на рибеното масло. Най-високата концентрация на докозахексаенова киселина! Супер чистота на състава! 
 
Оригинален продукт на Nature’s Way – американският лидер в производството на първокласни продукти за здравето. 
 
Продукта можете да закупите от аптеките в цялата страна както и онлайн ТУК.