Еректилната дисфункция е проблем, който далеч надхвърля рамките на сексуалния дискомфорт и влошените интимни взаимоотношения. В много случаи роля за загубата на нормалната ерекция има появата на сърдечносъдови проблеми.

 

Така еректилната дисфункция може да се разглежда като ранен симптом на нарушения в дейността на сърцето или кръвоносните съдове, а справянето с тях съответно ще подобри и сексуалното здраве на мъжа.


 

При около 30% от мъжете над 40-годишна възраст се установява някаква форма на еректилна дисфункция. От физическата и психическа умора, през стреса, до проблемите със секрецията на тестостерон – причините за загуба на качествената ерекция са разнообразни.

 

Клиничната практика обаче показва, че един провокиращ фактор се откроява над останалите и това е атеросклерозата. Оказва се, че макар типично сърдечносъдово заболяване, атеросклерозата може да има много комплексен ефект върху различни системи в мъжкия организъм, а сред тах е и половата.

 

Връзка между сърдечнта дейсност и качествената ерекция

Развитието на атеросклероза води до затруднения с отпускането и разширяването на кръвоносните съдове. Това влошава кръвообращението в различни зони на тялото, включително в областта на гениталиите. Така, кръвоносните съдове, които снабдяват пениса и подсигуряват ерекцията, вече не се кръвонапълват до необходимата степен при сексуална стимулация, т.е. появяват се нарушения в ерекцията.

 

И колкото по-сериозен става проблемът с атеросклерозата, толкова по-непостижима става качествената ерекция. По-важното в случая обаче е друго.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Според експерти в областта на мъжкото сексуално здраве еректилната дисфункция е сред най-ранните симптоми на атеросклеротични проблеми. Кръвоносните съдове в областта на мъжките гениталии са сред първите потърпевши от влошеното кръвообращение, а едва след тях атеросклеротични плаки се натрупват по съдовете на сърцето или крайниците. Така, еректилната дисфункция може да се разглежда като първи симптом на сърдечносъдови проблеми при мъжа, които са в ранна фаза и може да бъдат овладяни.

 

За целта се препоръчва загърбване на заседналия начин на живот, подобряване на хранителния режим и грижите за теглото и отказване от вредни навици като тютюнопушенето.

 

Като проблем, най-често дължащ се на нарушения в кръвообращението, еректилната дисфункция при повечето мъже може да се овладее чрез мерки, подобряващи здравето на кръвоносните съдове. Коя точно е причината за сексуалните смущения обаче може да установи само лекар, който и да назначи най-ефективните и безопасни мерки във всеки индивидуален случай.