Бащите, които страдат от наднормено тегло, вероятно излагат своите дъщери на риск от развитие на рак на гърдата, твърдят изследователи. Според данните на тяхното проучване дъщерите с по-пълни бащи и слаби майки имат наднормено тегло при раждането и в детството си. 
 
Проучването е първото, което изследва ефекта от затлъстяването на мъжа върху риска от развитие на рак при неговото потомство. 
 
По думите на изследователите излишните килограми променят ДНК на спермата на мъжа, което в крайна сметка има своите последствия върху здравето на неродената му дъщеря. 
 
Затлъстяването изменя подписа на микро-РНК на клетката - епигенетични регулатори на експресията на гените. Тази промяна се случва както в спермата на бащата, така и в гръдната тъкан на дъщерята. 
 
Епигенетиката все повече се разпознава като механизъм, който позволява на ефектите от околната среда или начина на живот да се предадат на бъдещите поколения. Епигенетиката представлява наследствените генетични промени, които могат да включат или изключат определени гени.
NEWS_MORE_BOX
 
Затлъстяването понякога се наблюдава сред членовете на едно и също семейство, също както и някои видове рак на гърдата. Смята се, че затлъстелите майки оказват влияние и на двете състояния. 
 
Жените, които имат наднормено тегло през бременността, раждат по-едри бебета, които имат и повишен риск от развитие на рак на гърдата по-късно в живота. 
 
Данните проучването, която е публикувано в Scientific Reports, предполагат, че микро-РНК може да носи епигенетичната информацията от затлъстелите бащи на дъщерите им.