Фолиевата киселина е синтетична форма на фолата (витамин В9) – основен витамин, който тялото не може да произвежда сам. Като важен витамин за човешкото тяло, фолиевата киселина трябва да бъде набавяна чрез диетата, за да бъдат задоволени ежедневните нужди на организма. Добри източници на витамин В9 включват – телешки черен дроб, спанак, зеле, авокадо, броколи, ориз, хляб и яйца. Докато термините фолиева киселина и фолат често се използват взаимозаменяемо, двете са различни.


Фолиевата киселина има различна структура и малко по-различни биологични ефекти от фолата (витамин В9). За разлика от фолата, не цялата фолиева киселина, която човек приема, се превръща в активна форма, наречена 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Тялото използва витамин В9 за много важни функции, като:

  • Създаване и възстановяване на ДНК;
  • Подпомагане на клетъчното делене и клетъчния растеж;
  • Производство и узряване на червени кръвни клетки;
  • Превръщане на хомоцистеин в метионин

Въпреки че ползите от фолиевата киселина за жените и бременността са добре известни, фолиевата киселина доставя някои ползи и за мъжете.Някои изследвания показват, че приемът на добавки, съдържащи фолиева киселина, може да бъде от полза за мъжете с депресия, които имат ниски нива на фолат в кръвта, особено когато бъдат комбинирани с конвенционални антидепресанти.


Разстройствата на психичното здраве са често срещани и засягат около 15% от мъжете. Някои изследвания показват, че пациентите с психични разстройства, като депресия, имат по-ниски нива на витамин В9 в кръвта, отколкото хората без депресия.


Например разглеждането на 43 проучвания, включващи над 35 000 души, установява, че пациентите с депресия са често имат по-ниски нива на фолат и обикновено приемат по-малко витамин В9 чрез диетата си, отколкото хората без депресия.


Друг преглед, включващ 6 проучвания и 966 души, установява, че приемът на добавки с фолиева киселина заедно с антидепресанти може да намали симптомите на депресия значително повече, отколкото приемът само на антидепресанти.


Въпреки това са необходими повече изследвания за проучване на връзката между фолиевата киселина и лечението на разстройства на психичното здраве като депресия, преди да могат да бъдат давани препоръки.


Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, като засягат мъжете в по-голяма честота. Един рисков фактор за сърдечни заболявания са високите нива на хомоцистеин в кръвта, аминокиселина, която е страничен продукт от храносмилането на протеини.


Фолатът играе съществена роля в метаболизма на хомоцистеина и помага за поддържане на неговите нива ниски в тялото. Така дефицитът на фолат може да повиши нивата на хомоцистеин в кръвта и потенциално да причини състояние, известно като хиперхомоцистеинемия. Обратно, изследванията показват, че приемът на фолиева киселина може да намали нивата на хомоцистеин и да намали риска от сърдечни заболявания.


Доказано е също, че приемът на фолиева киселина намалява други рискови фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане. Фолиевата киселина може също да подобри кръвния поток, като по този начин насърчава здравето на сърцето.


Библиография:
Office of Dietary Supplements (ODS). Folate
National Institute of Mental Health (NIMH). Mental Illness
National Library of Medicine (NLM). Ansley Bender, Kelsey E Hagan, Neal Kingston. The association of folate and depression: A meta-analysis
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) . Men and Heart Disease
National Institute of Mental Health (NIMH). Wen-Wen Wang, Xin-Shi Wang, Zeng-Rui Zhang, Jin-Cai He, Cheng-Long Xie. A Meta-Analysis of Folic Acid in Combination with Anti-Hypertension Drugs in Patients with Hypertension and Hyperhomocysteinemia
Healthline. Folic Acid for Men: Benefits, Side Effects, and More