В повечето развити държави, към 2017 година се препоръчва поставянето на две ваксини срещу човешкия папилома вирус, познат като HPV, при момчета на 11-12 години. 
 
Почти всички сексуално активни хора прихващат вируса в даден момент от живота си. Повечето инфекции с HPV преминават безсимптомно и биват потушени от имунната система, но нараства броят на случаи, в които вируса причинява развитието на генитални брадавици и някои форми на ракови заболявания при мъже.
 
Вирусът причинител на инфекцията може да бъде разпространен чрез вагинален, анален и орален секс и дори чрез кожен контакт по време на полова активност. Важно е да се отбележи, че инфекцията е различна от заразяването с ретровируса, причинител на СПИН или херпесвируси, водещи до развитието на генитален херпес.
 
Основен симптом на протичаща инфекция с HPV е появата на брадавици, бучки или язви върху тъканите на пениса, скротума, перинеума, ануса, устата или гърлото.
 
Самата инфекция не е онкологично заболяване, но води до тъканни и биохимични промени в тялото, които все по-често водят до развитието на ракови образувания. При жените, най-често се развива рак на маточната шийка, а при мъжете – рак на пениса и ректални карциноми. Те се развиват бавно и могат да останат недиагностицирани с години след инфекция с HPV.
 
NEWS_MORE_BOX
 
За момента, не съществуват одобрени медицински тестове за засичане на вируса-причинител при мъже. Редовните профилактични прегледи могат да засекат потенциалните онкологични последици от инфекцията и да уловят множество ракови образувания в ранен стадий, когато има по-голяма вероятност за успешното им отстраняване.
 
Одобрените ваксини срещу HPV обаче са надеждни и ефективни и могат да предотвратят развитието на инфекция и силно да понижат вероятността от развитие на ракови заболявания при мъжете, както и на безплодие (инфертилитет) при жените.
 
За максимална ефективност е желателно ваксината да бъде поставена преди навлизане в сексуално активна вързаст, но дори мъже над 21 години могат да се ваксинират. Това е силно препоръчително, понеже инфекцията застрашава не само здравето на преносителя, но и на всички негови сексуални партньори.