Адамовата ябълка е видима изпъкналост в предната част на гърлото на мъжа, причинена от удебеляване на щитовидния хрущял, което избутва кожата напред. Адамовата ябълка е вторичен полов белег при мъжете. Въпреки че Адамовата ябълка е по-забележима при мъжете и като цяло се свързва с мъжката идентичност, тази изпъкналост може да бъде забелязана и при жените.


Какво представлява Адамовата ябълка?

Повечето деца нямат забележима Адамова ябълка, но по време на пубертета ларинксът расте. Това причинява промени в гласа, които изпитват както мъжете, така и жените. Въпреки че растежът се случва и при двата пола, той е по-значим при мъжете, поради което при тях по-лесно може да бъде забелязана Адамова ябълка.Ларинксът (гръклянът) е изграден от хрущялен скелет със стави, мускули и гръклянова кухина. Най-големият хрущял се нарича щитовиден хрущял. Тъй като ларинксът расте по време на пубертета, щитовидният хрущял се нуждае от пространство, за да се разшири, така че той се изтласква напред. Именно това дава видимата издатина по гърлата на мъжете.


Каква е функцията на Адамовата ябълка?

Самата издатина на Адамовата ябълка няма цел. Но ларинксът, от който произлиза Адамовата ябълка, е важен орган, който помага на човек да диша, преглъща и говори. Ларинксът е толкова критичен за речта, че неофициално е известен като "гласовата кутия". В ларинкса има два комплекта гласни връзки, представляващи мускулни образувания, които позволяват на хората да произвеждат звук. Когато човек не говори, гласните връзки са отворени, позволявайки на въздуха да преминава през гръкляна, без да издава шум. Когато човек иска да издаде звук, гласните връзки се затварят, принуждавайки въздуха да преминава през тях, създавайки вибрации и следователно звуци.


Ларинксът обаче е важен не само за речта. Той е от решаващо значение, когато помага за човек да преглъща ефективно, като предпазва храната от попадане в белите дробове. Когато човек преглъща, мускулите в ларинкса спомагат за затварянето на епиглотиса (надгръкланника), хрущял, който предпазва храната от навлизане в белите дробове.


Библиография:
Fitzpatrick, Thomas H. and Marco A. Siccardi. Anatomy, head and neck, Adam's apple.
Healthline. Adam's Apple: What Is It, Why Do Men Have One, and More
Verywell Health. What Is an Adam’s Apple?