Рибеното масло е обичайна хранителна добавка, богата на омега-3 мастни киселини. Изследванията показват, че рибеното масло може да бъде полезно за здравето и защитата от определени заболявания. Освен това е възможно да има специфични ползи за мъжете, тъй като рибеното масло може да помогне за ерекцията и плодовитостта.

 

Консумацията на риба с богато съдържание не мазнини доставя достатъчно от тези мастни киселини. За лицата, които не консумират риба или които само от време на време ядат риба, приемът на хранителни добавка с рибено масло може да гарантира, че получават достатъчно количество от незаменимите мастни киселини.


 

Рибеното масло се набавя от различни видове тлъста риба, като скумрия, риба тон и херинга. Производителите могат да използват много различни методи за добиване на рибено масло, но повечето техники обикновено включват четириетапен процес: готвене, пресоване, филтриране и центрофугиране на полученото масло.

 

Рибеното масло съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини. Това са незаменими мастни киселини, които тялото не може да произвежда само. Две от най-известните омега-3 мастни киселини са ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA).

 

Консумацията на рибено масло може да донесе някои ползи за здравето и да помогне при редица здравословни проблеми. Рибеното масло може да има въздействие върху различни области на здравето и да бъде полезна хранителна добавка за мъжете. Някои потенциални ползи от рибеното масло за мъжете са:

 

1. Сексуално здраве и плодовитост

 

Въпреки че не се съобщава широко, добавките с рибено масло могат да имат ползи за сексуалното здраве и плодовитостта. Проучване от 2017 г. изследва ефектите на омега-3 мастните киселини и еректилната дисфункция, дължаща се на атеросклероза. При това състояние кръвоносните съдове се стесняват, което може да повлияе на ерекцията. Отчита се значително подобрено качество на ерекцията в групата, хранена с омега-3 мастни киселини.

 

В проучване от 2020 г. на 1694 млади мъже се установява, че тези, които са използвали добавки с рибено масло, са имали по-голям обем и по-добро качество на семенната течност. Участниците, които са приемали добавката също така са имали по-здравословен профил на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон. Това са два ключови хормона, които регулират производството на сперма.

 

Въпреки че проучването не може да заключи, че рибеното масло предизвиква подобрение, то предполага, че добавката може да играе значима роля за терапията на мъжкия инфертилитет. 

 

2. Психично здраве

 

Изследванията показват, че пациентите с депресия може да имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта. В малко проучване на 23 души, публикувано в Psychiatry Research, добавките с омега-3 мастни киселини са помогнали за подобряване на симптомите на депресия в рамките на 3 седмици.

 

Съществува връзки между депресията и проблемите с паметта. Приемът на добавки с докозахексаенова киселина (DHA) самостоятелно или в комбинация с ейкозапентаенова киселина (EPA) може да подобри функцията на паметта при някои групи възрастни.

 

Въпреки че проучванията споменават, че добавките с рибено масло могат да помогнат за предотвратяване на спад в когнитивните функции, особено при по-възрастни лица, преглед от 2019 г. отбелязва, че все още са необходими повече изследвания.

 

Здраве на сърцето

 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за фатален изход при мъжете. Консумацията на риба може да има защитен ефект върху здравето на сърцето чрез намаляване на някои от рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания.

 

Триглицеридите са вид мазнини, намиращи се в кръвта, и въпреки че тялото се нуждае от тях, ако нивата им са твърде високи, те могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания. Рибеното масло може да помогне за понижаване на високите нива на триглицериди в кръвта и кръвното налягане. Консумацията на риба също може да помогне за значително понижаване на липопротеините с ниска плътност или „лошия“ холестерол.

 

Здраве на очите

 

Някои данни сочат, че адекватен прием на рибено масло може да помогне за защита на здравето на очите. Преглед от 2017 г. отбелязва, че рибеното масло е възможно да играе роля при лечението на възпалителни очни заболявания като макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) и сухо око.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Derbyshire, E. (2018). Brain health across the lifespan: A systematic review on the role of omega-3 fatty acid supplements
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Gammone, M. A., et.al. (2018). Omega-3 polyunsaturated fatty acids: Benefits and endpoints in sport
3. Medical News Today. What to know about the benefits of fish oil for men