Трансуретралната резекция на простатата (ТУРП) е операция, която се използва за лечение на уринарни проблеми, причинени от увеличена простата. Обикновено се счита за опция при мъже, които имат умерени до тежки проблеми с уринирането, които не са се повлияли от лекарства.

Какво следва след трансуретрална резекция на простатата?

След трансуретрална резекция на простатата може да се наложи пациентът да прекара в болница 1 до 3 дни за възстановяване, преди да може да се прибере у дома. Докато е в болницата, на пациента може да му бъдат влети течности интравенозно, тъй като преди да се възстанови от упойката, той не може да се храни и да приема вода.


 

Пациентът не би трябвало да изпитва силна болка, но може да изпитва известен дискомфорт и спазми на пикочния мехур (контракции) от катетъра, който е оставен на място, защото уретрата (тръбата, която извежда урината от тялото) ще бъде подута и възпалена.

 

Преди да бъде изписан от болницата, на пациента се дават насоки и съвети относно неговото възстановяване. Последващ контролен преглед трябва да бъде направен няколко седмици по-късно след процедурата.

Как става уринирането след трансуретрална резекция на простатата?

В началото пациентът няма да може да уринира нормално, защото неговата уретра ще бъде подута. Катетърът, използван за промиване на пикочния мехур по време на операцията, ще бъде оставен за известно време, за да позволи на пациента да уринира, докато отокът спадне.

 

В деня след операцията чрез поставения катетър може да бъде промит пикочният мехур, за да бъдат премахнати всякакви кръвни съсиреци и други остатъци. Това обикновено не е болезнено, но може да причини неприятно усещане за пълен пикочен мехур.

 

След като катетърът бъде отстранен трябва да бъде проверено дали пациентът може да уринира, преди да бъде изписан. Нормално е уринирането да е дискомфортно и трудно поне няколко дни след отстраняване на катетъра. Ако след това пациентът все още не може да уринира, възможно е да се наложи повторно поставяне на катетър.

 

Как протича възстановяването от трансуретрална резекция на простатата в домашни условия?

Обичайно е пациентът да се чувства уморен и неразположен за седмица или две след ТУРП. През първите 3 до 4 седмици пациентът не трябва да вдига или мести тежки предмети (включително при пазаруване) или да извършва тежки упражнения.

 

След като пациентът се почувства способен да се изправя, леките физически натоварвания като ходене могат да помогнат за поддържане на кръвообращението и намаляване на риска от образуване на кръвен съсирек в краката (тромб).

 

Приемът на големи количества вода, докато пациентът се възстанови, може да помогне за намаляване на риска от получаване на инфекция на пикочните пътища и може да помогне за изчистване на кръвта с урината. Също така пациентът може също да бъде посъветван да извършва упражнения за тазово дъно за подобряване на контрола на пикочния мехур. Всяка болка обикновено може да бъде лекувана с приема на болкоуспокояващи средства без рецепта, като парацетамол или ибупрофен.

Как става връщането към нормалните дейности след трансуретрална резекция на простатата?

Обикновено на пациента му отнема между 3 и 4 седмици преди напълно да се възстанови от ТУРП. Хирургът или личният лекар ще посъветва пациента кога е безопасно да се завърне към нормалните си дейности.

 

Работа
Кога ще може пациентът да се върне на работа до голяма степен ще зависи от неговата специфична дейност. Например лице, което работи в офис, може да успее да се върне на работа по-рано от човек, който извършва тежка физическа работа. В повечето случаи пациентът ще бъде посъветван да си вземе около 3 или 4 седмици отпуск.

 

Правене на секс
Необходимо е да минат около 3 или 4 седмици след операцията преди пациентът да се почувства достатъчно комфортно, за да прави секс.

 

Кръв в урината
След ТУРП е нормално понякога да бъде забелязано малко кръв в урината. Около седмица или две след операцията количеството кръв може да се увеличи, тъй като струпеят от простатата пада. Приемът на много течности ще помогне за изхвърлянето на кръв или малки кръвни съсиреци от пикочния мехур.

Кога трябва да бъде потърсена медицинска помощ след трансуретрална резекция на простатата?

Когато пациентът се възстановява, трябва незабавно да потърси лекарска помощ, ако:

  • Развие висока температура;
  • Почувства силна болка при уриниране;
  • Не може да уринира;
  • Забележи твърде много кръв в урината или това се влошава;
  • Има кръвни съсиреци в урината.

Тези симптоми може да са признак на проблем, като вътрешно кървене или инфекция на пикочните пътища, който трябва да бъде лекуван.

 

Референции:
1. National Health Service (NHS). Transurethral resection of the prostate (TURP)
2. Mayo Clinic. Transurethral resection of the prostate (TURP)
3. Cleveland Clinic. Transurethral resection of the prostate