Фимозата се дефинира като невъзможност за прибиране на кожата (препуциума), покриваща главичката на пениса. Състоянието може да бъде вродено или придобито. Физиологичната фимоза е вродено състояние, с което момчетата се раждат и по този начин - препуциума покрива главичката на пениса. С течение на времето настъпва постепенно оголване и до 5-7-годишна възраст фимозата изчезва. Патологичната фимоза е резултат от чести и повтарящи инфекции на пениса и препуциума, подлежаща диабетна болест или травми с неправилно зарастване в тази област, което благоприятства затрудненото прибиране на препуциума в последствие.

 

Неблагоприятните ефекти от фимозата могат да бъдат затруднено уриниране, болка или неприятно усещане при полов контакт, болезнена ерекция. Също така фимозата може да е причина за повтарящи се инфекции поради затруднено спазване на добра хигиена.


 

Лечението се определя от възрастта на пациентите и тежестта на симптомите. Предимно при деца, но и при някои възрастни с по-леко състояние се препоръчват нежна мануална ежедневна ретракция на препуциума в комбинация с локално приложение на кортикостероиден мехлем. Последният се нанася два пъти дневно, като действа посредством омекотяване на стегнатия препуциум, благоприятства неговото отпускане и последващо прибиране. Най-често използваните кортикостероиди са хидрокортизон 2,5%, бетаметазон 0,05% и флутиказон пропионат 0,05%.

 

Оперативното лечение включва циркумцизия (обрязване) извършена по класически оперативен метод или с помощта на лазер. Всяка една от техниките има своите предимства и недостатъци. Обичайно се наблюдава по-кратко оперативно време, по-бързо възстановяване, по-малко усложнения и по-добра удовлетвореност на пациента след лазерна циркумцизия.

 

Възможните рискове и усложнения, които крият и двете оперативни техники включват постоперативно кървене и образуване на хематом, дразнене на главичката на пениса и инфекция, вкл. меатит (възпаление на отвора на пениса), болка. Времето за пълно възстановяване и зарастване на оперативния белег, както и за възобновяване на сексуалната функция е средно между 20 и 42 дни.

 

През първите 2-3 дни след операцията се препоръчва покой и избягване на тежка физическа работа. Препоръчва се оперативната рана да се поддържа чиста и суха, да се извършва добро подсушаване след вземане на душ с оглед предотвратяване развитието на инфекции. Във възстановителния период - поне 4-5 седмици е необходимо да се избягва посещението на обществени басейни и къпане във вани.

 

Половите контакти трябва да се избягват за период от 4-5 седмици (минимум 15-20 дни) или до пълно зарастване на оперативната рана. Ерекцията в ранния следоперативен период може да бъде болезнена и неприятна, тъй като предизвиква дразнене на оперативната рана.

 

Предимствата от корекцията при фимоза са многобройни и затова специалистите насърчават пациентите да предприемат лечение. След обрязване се намалява рискът от полово предавани инфекции и инфекции на пикочните пътища, спомага се поддържане на по-добра хигиена на пениса. Намалява се риска от развитие на рак на шийката на матката при жената партньор, отпадат симптомите на болка и дискомфорт по време на полов акт.

 

Референции:

https://urology-ucsf-edu.goog/patient-care/children/phimosis/

https://www-pristyncare-com.goog/blog/phimosis-surgery-how-its-done-risks-recovery-time-pc2527