Какво представляват фитоестрогените?

Много растителни храни съдържат фитоестрогени – съединения, които са подобни на хормона естроген. Съществува мнение, че консумацията на храни с високо съдържание на фитоестрогени може да наруши плодовитостта при мъжете, докато други източници твърдят, че тези съединения са здравословни.


Какви са приликите на фитоестрогените с естрогена?


Фитоестрогените са група от естествено срещащи се съединения, които могат да бъдат открити в много растителни храни. Те имат различни функции в растенията. Много от тях имат силни антиоксидантни свойства и някои от тях могат да играят роля в защитата на растенията срещу инфекции.


Тези съединения се наричат „фитоестрогени“, тъй като тяхната химическа структура наподобява структурата на половия хормон естроген. Представката „фито“ се отнася до растенията.


Нивата на естроген са по-високи при жените, отколкото при мъжете. Този хормон е отговорен за плодовитостта на жените, както и за поддържането на характеристиките на женското тяло, но също така играе важна роля и при мъжете.


Приликата на фитоестрогените с естрогена означава, че те могат да взаимодействат с рецепторите на клетките за естроген. Тези рецептори медиират функциите на естрогена в тялото.


Въпреки това, ефектите на фитоестрогените са много по-слаби от тези на естрогените. Освен това не всички фитоестрогени действат еднакво. Някои блокират ефектите на естрогена, докато други имитират ефектите му.


Фитоестрогените се съдържат в повечето храни от растителен произход в различни количества. Всички те принадлежат към голяма група растителни съединения, известни като полифеноли.


Какви фитоестрогени съществуват?

Някои от най-изучаваните фитоестрогени включват:

  • Лигнани – намират се в много растителни храни, пълни с фибри, като семена, зърнени храни, ядки, плодове и горски плодове. Ленените семена са особено богат източник на тези фитоестрогени;
  • Изофлавони – това са най-широко изследваните фитоестрогени. Те се съдържат в изобилие в соя и други бобови растения, а също така присъстват в горски плодове, зърнени храни, ядки и вино;
  • Ресвератрол – съдържа се в плодове, горски плодове, червено вино, шоколад и фъстъци. Смята се, че е отговорен за някои от ползите за здравето, които има червеното вино;
  • Кверцетин – това е един от най-разпространените антиоксидантни флавоноиди, намиращи се в много плодове, зеленчуци и зърнени храни

Познанията ни за фитоестрогените постепенно се разширяват и учените редовно откриват нови видове. Докато някои специалисти са загрижени, че високите дози фитоестрогени могат да нарушат хормоналния баланс на тялото, повечето проучвания ги свързват с ползи за здравето. Няма убедителни доказателства, че фитоестрогените причиняват проблеми при здрави мъже.


Библиография:
1. Healthline. Are Phytoestrogens Harmful for Men?
2. PubMed. Significance of flavonoids in plant resistance and enhancement of their biosynthesis
3. PubMed. Flavonoid function and activity to plants and other organisms
4. PubMed. Dietary lignans: physiology and potential for cardiovascular disease risk reduction
5. PubMed. The spectrum of phytoestrogens in nature: our knowledge is expanding