Вредни ли са фитоестрогените?

Фитоестрогените са вещества, които могат да бъдат открити в растенията и съответно в храните на растителна основа. Според някои широкоразпространени мнения високият прием на фитоестрогени може да наруши хормоналния баланс на тялото. Всъщност, фитоестрогените са вещества, които могат да повлияят на ендокринната система на тялото, когато бъдат консумирани в достатъчно високи дози.


Въпреки това, няма достатъчно доказателства, че фитоестрогените имат вредни ефекти върху хората. Няколко проучвания показват, че високият прием на изофлавони от храни на базата на соя може да потисне функцията на щитовидната жлеза при недостатъчен прием на йод. Проучванията още показват, че изофлавоните могат да потиснат функцията на щитовидната жлеза при хора, които имат хипотиреоидизъм.Въпреки това повечето проучвания при здрави хора не са открили значима връзка между изофлавоните и функцията на щитовидната жлеза. Понастоящем няма достатъчно добри доказателства, които да свързват други известни фитоестрогени с неблагоприятни ефекти върху здравето при хората.


Влошават ли фитоестрогените мъжката плодовитост?

Когато става въпрос за здравето на мъжете, учените са най-загрижени, че прекомерният прием на фитоестрогени може да намали фертилността при мъжете.


Проучване при гепарди показва, че високият прием на фитоестрогени влошава фертилността им. Учените обаче посочват, че фитоестрогените вероятно имат различни ефекти при месоядни животни, като гепарди, в сравнение с всеядни, като хората. Всъщност няма убедителни доказателства, които свързват високия прием на фитоестрогени с проблеми с плодовитостта при хората.


Най-изследваните фитоестрогени са соевите изофлавони. Анализ на 15 проучвания заключава, че соевите изофлавони, независимо дали са в храни или хранителни добавки, не променят нивата на тестостерон при мъжете.


Освен това едно проучване показа, че приемът на 40 милиграма на ден изофлавони под формата на добавки в продължение на два месеца не влошава качеството или обема на семенната течност при мъжете.


Въпреки това, не всички проучвания са съгласни. Друго проучване показа, че високият прием на соя, която е богата на изофлавони, е свързан с по-нисък брой сперматозоиди, но изследователите не знаят дали изофлавоните са отговорни за тези резултати.


Като цяло, повечето от данните показват, че изофлавоните не влияят неблагоприятно върху плодовитостта на мъжете. Въпреки това учените знаят малко за ефектите на други фитоестрогени или за дългосрочния прием на високи дози добавки при хора. Необходими са повече изследвания.


Библиография:
1. PubMed. Male reproductive disorders in humans and prenatal indicators of estrogen exposure. A review of published epidemiological studies
2. PubMed. Soy, phyto-oestrogens and male reproductive function: a review
3. PubMed. Estrogens and phytoestrogens in male infertility
4. PubMed. Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis