Мъжете, страдащи от затлъстяване с голям обем на коремните мазнини са изправени пред значително по-голям риск от загуба на костна плътност и здравина от останалите мъже.
 
Макар остеопорозата да е позната като заболяване, засягащо предимно жените, учени откриват, че висцералните мазнини намиращи се дълбото под мускулатурата на коремната стена са пряко свързани с отслабването на костната структура при мъжете.
 
Съвместно проучване по въпроса, осъществено от Harvard Medical School и Massachusetts General Hospital разкрива, че мъжете страдащи от тази форма на затлъстяване са поставени пред по-голям риск не само от сърдечносъдови заболявания и диабет, но и от остеопороза. В хода на изследването било установено, че мъжете с индекс на телесната маса (BMI) над 36,5 имат значително понижение в активността на остеобластите – клетките образуващи костна тъкан. В същото време, промени в активността на остеокластите (клетките разрушаващи костна тъкан) не са наблюдавани.
 
По време на изследването било установено още, без оглед на индекса на телесната маса, че затлъстелите мъже с повече висцерални мазнини в коремната област имали по-ниски костна плътност и здравина от затлъстелите мъже с по-малко висцерални мазнини.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Множество здравословни фактори като прием на алкохол и тютюнопушене, бъбречни заболявания, прием на химиотерапевтици, глюкокортикостероиди и липсата на достатъчно физическо натоварване допълнително влошават състоянието. 
 
Мъжете с изобилие от коремни мазнини са много по-предразположени към счупвания на гръбначни прешлени, костите на ръцете и тазобедрената става.
 
За предотвратяване на счупвания и влошаване на състоянието, освен стриткен хранителен и спортен режим се препоръчва отказване от вредните навици, грижа за адекватните нива на витамините C и D, както и на половите и околощитовидните хормони. Усилване в приема на калций не е препоръчителен, освен ако не е назначен от лекар, понеже може да завиши риска от инфаркт на миокарда, развитие на камъни в бъбреците и храносмилателни проблеми.