Честото купонджийско пиене може да се разглежда като рисков фактор за високо кръвно, става ясно от проучване на Университетското училище по сестринство „Вандербилт“ в Нашвил, Тенеси, САЩ. При младите мъже, които често употребяват алкохол по купоните, се наблюдава повишаване на систолното налягане и общия холестерол. Пийватенот по събирания не минава „безнаказано“ и за младите жени, при които учените регистрират повишаване на кръвната захар, което се разглежда като предпоставка за развитие на захарен диабет.

 

Този извод не е за подценяване предвид, че резултатите от проучването на д-р Мариан Пиано е публикувано в Journal of the American Heart Association. Екипът и взима данните от национално представително проучване U.S. National Health and Nutrition Examination Survey.


За целта е разгледана събраната информация за 4710 души на възраст между 18 и 45 години в периода 2011 – 2014 г. Средно с десет пункта по-високо е систолното кръвно налягане и стойностите на общия холестерол при младежите и токлото по-високи стойностите на кръвната захар при девойките, потвърждават от Американската сърдечна асоциация. 

 

Под купонджийско пиене изследователите разбират консумирането на 7-8 питиета за една вечер, когато то се случва по-често от веднъж на месец.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Рискът за здравето не е за подценяване алармират експертите, тъй като вероятността от инфаркт и инсулт, ако високото кръвно не се профилактира е голяма. Досега пийването по купоните от време на време се приемаше по-скоро като умерена форма на консумация на алкохол, но очевидно препоръките трябва да се актуализират, коментират от американските кардиолози.

 

Независимо дали тези препоръки са официални или не още трябва да се следи не само количеството и честотата на употребявания алкохол, но и много по-прецизно съотношението количество/честота.

 

Сърдечносъдовите заболявания са водещите заболявания за летален край не само при американците, но и за нас българите – в 65% от случаите. Високото кръвно все по-често се среща при млади хора. Тревожен факт е, че долната възрастово граница за инсулт и инфаркт също непрекъснато пада.