Високото кръвно налягане е често срещан проблем, който не бива да бъде пропускан и подценяван  както при мъжете, така и при жените. Това е състояние, известно още като хипертония, честотата на което е най-малкият проблем в сравнение с броя на предразположените мъже към развиването и. Повече от половината мъже на възраст от  и над 60 години са предразположени към високо кръвно налягане.
 
Съществува закономерност, която се изразява във зависимостта от повишаване на кръвното налагане и свързаното с него напредване на възрастта. Опасността за мъжете започва да нараства след като навършат 45 години, въпреки че е често срещано и при по-млади мъже. От съществено значение са и факторите затлъстяване и фамилна обремененост.
 
Съществена опасност за здравето на мъжете е, че високото кръвно налягане може да бъде симптом в продължение на години, който да не бъде констатиран.
 
Въпреки тези неблагоприятни статистики, високото кръвно налягане не е неизбежно. Съществуват много възможности, които допринасят за предотвратяването, забавянето и лечението на този проблем.
 

Какво представлява високото кръвно налягане?

Хипертонията представлява повишено налягане в лумена на кръвоносните съдове, вследствие на повишен обем на циркулиращата кръв, повишен ударен и минутен обем на сърцето.
 
С течение на времето високото кръвно налягане може да предизвика широк кръг от проблеми. Възможно е формирането на аневризми на големите кръвоносните съдове. 
 
Друга опасност като следствие от високото ниво на кръвното налягане е разширение на сърцето, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Увреждане на кръвоносните съдове на бъбреците може да доведе до нарушаване на тяхната функция. 
 
В определени случаи хипертонията води до негативно влияние върху зрението. Възможно е да бъдат проявени проблеми със зрението дори слепота.
 
Множество фактори оказват влияние върху нивото на кръвното налягане. Ясно е, че един от тях е свързан с поддържането на определен здравословен начин на живот. 
 
Консумацията на големи количества сол и високата такава на алкохол са доказано рискови фактори за развитието на хипертония. Други рискове представляват високото ниво на стрес, ниската физическа активност, както и наднорменото тегло и затлъстяването.
 
Съществува тенденция, свързана с унаследяването на предразположеността към развитие на високо кръвно налягане в поколението, характерна за повечето хронични заболявания.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В определени случаи и при някои пациенти високото кръвно налягане може да бъде свързано с други медицински проблеми или да бъде страничен ефект на някои лекарства. Тази форма на заболяването се нарича вторична хипертония.
 

Как може да се предотврати високото кръвно налягане?

На първо време от жизнено значение е започването и поддържането на здравословен начин на живот. Необходима е консумацията на големи количества плодове и зеленчуци и избягване на храни богати на мазнини.
 
Друг основен проблем е консумацията на високи количества сол. Редица изследвания сочат, че избягването на прекомерната употреба на сол предотвратява риска от високи нива на кръвното налягане.
 
Високата консумация на алкохол и прекомерното тютюнопушене в определени аспекти увеличават риска от развитие на хипертония. Ограничете питиетата до 2 на ден и се заемете сериозно със спирането на цигарите.
 
Към здравословния начин на живот не бива да пропускаме и необходимостта от физическа активност. Дори и да сте изморени и да нямате тонус за тежки физически тренировки, не пропускайте възможността от разходка сред природата. Застояването е една от основните предпоставки, освен консумацията на сол и лошото хранене, свързана с повишаването на вашето кръвно налягане.