Тестостеронът е хормон, който въпреки че се произвежда и от двата пола, влияе значително върху развитието на редица характеристики, които се считат за предимно мъжки. Поради причината, че мъжете принципно притежават по-високи нива на тестостерон, в сравнение с жените, те се отличават и с по-силно окосмление, по-голяма мускулна и костна маса и са често по-силни физически.

 

Нивата на тестостерон не са константни, ами се променят в отговор на телесните нужди. Въпреки това, общото нива на тестостерон в мъжкото тяло започва естествено да спада с напредването на възрастта. Обикновено, разликите започват да се усещат, когато мъжът навърши 30 години. За някои мъже обаче тези разлики могат да станат прекалено драстични, което да причини множество нежелани ефекти.


 

  • Понижен сексуален нагон

 

Тестостеронът играе критична роля с оглед либидото на мъжа, чийто интезитет – разбира се – не се задържа един и същ с развитието на тялото. Мъжете с нисък тестостерон обаче могат да изпитат драстичен спад в желанието за секс.

 

  • Нарушена еректилна функция

 

Ерекцията не е толкова просто физиологична реакция, поради което тестостеронът сам по себе си не е обяснение на свързаните с нея проблеми. Въпреки това той стимулира рецепторите в мозъка да произвеждат азотен оксид, чиято роля е да предизвика серия от химични реакции, необходими за ерекцията. Когато обаче нивата на тестостерон са твърде ниски, мъжът може да изпита затруднения със спонтанните ерекции (например, по време на сън) и с ерекцията преди секс.

 

  • Нисък обем на спермата

 

Обикновено всеки милилитър от спермата съдържа милиони сперматозоиди, но по-голямата част от обема се състои от секрети на жлезите в мъжките репродуктивни органи. Тъй като семенните везикули и простатата се нуждаят от тестостерон, за да си вършат добре работата, ниските нива на този хормон могат да доведат до понижени секрети. В резултат на това, еякулатът може да е с намален обем.

 

  • Косопад

 

Производството на коса е друга функция, която се свързва с тестостерона. Въпреки че оплешивяването често е генетично, ниските количества на хормона са тясно свързани със загубата на лицево и телесно окосмление.

 

  • Загуба на мускулна маса и повишаване на телесните мазнини

 

Тъй като тестостеронът играе роля в изграждането на мускулите, мъжете с ниски нива могат да забележат спад в мускулната маса, но не непременно в силата си. Не е изключено да се развие гинекомастия – състояние на увеличена гръдна тъкан, което възниква като резултат от дисбаланса между тестостерона и естрогена.

 

  • Загуба на енергия и емоционални промени

 

Наред с физическите процеси, които зависят от тестостерона, ниските нива влекат и ментални такива. Мъжете, страдащи от дефицит в производството на хормона, могат да се сблъскат не само с липса на енергия, но и с раздразнение, разконцентрираност и дори депресия.

 

Ниската граница на нивата на тестостерон при мъжете е около 300 нанограма на децилитър, а горната нормална граница е приблизително 1000-1200 ng/dl. Необходимо е да се направят допълнителни проучвания, за да се разграничи ниският тестостерон от ефектите на нормалното стареене.