Какви са причините за хипогонадизъм при мъжете?

Мъжкият хипогонадизъм възниква, когато тестисите (семенниците) на мъжа не произвеждат достатъчно от мъжкия полов хормон тестостерон. Съществуват основно два вида хипогонадизъм:

  • Първичен. Този вид хипогонадизъм, известен също като първична тестикуларна недостатъчност (понижено производство на сперматозоиди и мъжки полови хормони от семенниците) произхожда от проблем в тестисите;
  • Вторичен. Този вид хипогонадизъм е предизвикан от проблем в хипоталамуса или хипофизната жлеза - части от мозъка, които сигнализират на тестисите да произвеждат тестостерон. Хипоталамусът произвежда гонадотропин-освобождаващ хормон, който сигнализира на хипофизната жлеза да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). След това лутеинизиращият хормон сигнализира на семенниците да произвеждат тестостерон.

И двата вида хипогонадизъм могат да бъдат причинени по наследство (вродени) или да бъдат придобити по-късно в живота поради нараняване или инфекция. Понякога първичният и вторичният хипогонадизъм се срещат заедно.


 

Първичен хипогонадизъм

 

Честите причини за първичен хипогонадизъм включват:


Синдром на Клайнфелтер (Klinefelter). Това състояние е резултат от вродена аномалия на половите хромозоми X и Y. Мъжът обикновено има една X и една Y хромозома. При синдрома на Клайнфелтер присъстват две или повече X хромозоми в допълнение към Y хромозомата.

 

Y хромозомата съдържа генетичния материал, който определя пола на бебето и свързаното с него развитие. Допълнителната X хромозома, която се появява при синдрома на Клайнфелтер, причинява ненормално развитие на тестисите, което от своя страна води до недостатъчно производство на тестостерон.

 

Неспуснати тестиси (крипторхизъм). Преди раждането тестисите се развиват вътре в корема и обикновено се придвижват надолу към постоянното си място в скротума. Понякога единият или и двата тестиса не се спускат при раждането.

 

Това състояние често се коригира през първите няколко години от живота без лечение. Ако не бъде коригирано в ранна детска възраст, това може да доведе до неправилно функциониране на тестисите и намалено производство на тестостерон.

 

Паротитен орхит. Инфекция с паротит, засягаща тестисите, която се появява по време на юношеството или зряла възраст, може да увреди тестисите, засягайки тяхната функция и производството на тестостерон.

 

Хемохроматоза. Твърде високите нива на желязо в кръвта може да причинят тестикуларна недостатъчност или дисфункция на хипофизната жлеза, което засяга производството на тестостерон.

 

Нараняване на тестисите. Тъй като са извън корема, тестисите са податливи на нараняване. Увреждането на двата тестиса може да причини хипогонадизъм. Увреждането на един тестис може да не наруши общото производство на тестостерон.

 

Лечение на рак. Химиотерапията или лъчетерапията за лечение на рак може да попречи на производството на тестостерон и семенна течност. Ефектите и от двете лечения често са временни, но може също и да причинят постоянно безплодие.

 

Въпреки че много мъже възстановяват своята плодовитост в рамките на няколко месеца след лечението, запазването на сперматозоиди (чрез замразяване) преди започване на терапия за рак е опция за мъжете.

 

Вторичен хипогонадизъм

 

При вторичен хипогонадизъм тестисите са здрави, но не функционират правилно поради проблем с хипофизата или хипоталамуса. Редица състояния могат да причинят вторичен хипогонадизъм, като:

 

Синдром на Калман. Генетично разтройство, водещо до анормално развитие на областта на мозъка, която контролира секрецията на хипофизните хормони (хипоталамуса). Тази аномалия може също да повлияе на способността за обоняние (аносмия) и да причини червено-зелена цветна слепота.


Нарушения на хипофизата. Аномалия в хипофизната жлеза може да наруши освобождаването на хормони от хипофизата към тестисите, засягайки нормалното производство на тестостерон. Тумор на хипофизата или друг вид мозъчен тумор, разположен близо до хипофизната жлеза, може да причини дефицит на тестостерон или други хормони.

 

Също така, лечението на мозъчен тумор, като операция или лъчетерапия, може да засегне хипофизната жлеза и да причини хипогонадизъм.

 

Възпалително заболяване. Някои възпалителни заболявания, като саркоидоза, хистиоцитоза и туберкулоза, засягат хипоталамуса и хипофизната жлеза и могат да повлияят на производството на тестостерон.

 

ХИВ/СПИН. ХИВ/СПИН може да причини ниски нива на тестостерон чрез засягане на хипоталамуса, хипофизата и тестисите.


Лекарства. Употребата на определени медикаменти, като опиоидни аналгетици и някои хормони, може да повлияе на производството на тестостерон.


Затлъстяване. Наднорменото тегло във всяка възраст може да бъде свързано с хипогонадизъм.

 

Стареене. С напредване на възрастта при мъжете има бавно, прогресивно намаляване на производството на тестостерон. Процентът на засегнатите мъже варира значително.

 

Какви са усложненията от хипогонадизът при мъжете?

Усложненията на нелекувания хипогонадизъм се различават в зависимост от това кога е възникнало състоянието - по време на развитието на плода, пубертета или зряла възраст. Усложненията могат да включват:

  • Анормални гениталии;
  • Увеличени мъжки гърди (гинекомастия);
  • Безплодие;
  • Еректилна дисфункция;
  • Остеопороза

Референции:
1. Snyder PJ. Clinical features and diagnosis of male hypogonadism
2. AskMayoExpert. Male hypogonadism (adult). Mayo Clinic
3. Gardner DG, et al., eds. Testes. In: Greenspan's Basic and Clinical Endocrinology. 10th ed.
4. Bhasin S, et al. Testosterone therapy in men with hypogonadism: An Endocrine Society clinical practice guideline. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism