Вазектомията е малка оперативна интервенция, която цели блокиране пътя на сперматозоидите по време на еякулация. След вазектомия семенната течност, която се отделя по време на еякулация не съдържа сперматозоиди. 

 

Всяка година над 500 000 мъже по света се подлагат на взектомия с цел контрол на раждаемостта.


 

Сперматозоидите и мъжките полови хормони се произвеждат в тестисите. Тестисите са разположени в скротума в основата на пениса. Сперматозоидите преминават през навита тръба (епидидим), която от своя страна е свързана с еякулационен канал чрез друга дълга тръба наречена vas deferens.

 

Този съд преминава от долната част на скротума в ингвиналния канал. Зад пикочния мехур семепроводът се свързва със семенния мехур и образува еякулационния канал. По време на еякулация семенната течност от семенните везикули се смесва със сперматозоидите, за да образува сперма.

 

При конвенционалната вазектомия се правят един или два малки разрези в кожата на скротума, за да се стигне до семепровода. Отстранява се малко парче от него, оставяйки кратък процеп между двата края. 

 

След това тези стъпки се повтарят и на срещуположния съд или през същия разрез, или през нов. Скроталните разрези могат да се затворят с абсорбируеми конци или да се оставят да зараснат без външна намеса.

 

Веднага след операцията съществува малък риск от кървене в скротума. Ако забележите, че скротумът ви е станал по-голям или болезнен, незабавно потърсете лекарска помощ. 

 

Друг алармиращ симптом след тази процедура е температурата. Тя може да е израз на възпалителна реакция, която изисква специфично лечение.

 

Съществува малък риск от поява на болка. Това се случва при 1 или 2-ма на всеки 100 мъже.

 

Проучванията показват, че мъжете, които са претърпели вазектомия, не са изложени на по-висок риск от други медицински състояния като сърдечни заболявания, рак на простатата, рак на тестисите или други здравословни проблеми.

 

След процедурата може да се чувствате неудобно в продължение на няколко дни. За да намалите болката, може да ви бъдат предписани болкоуспокояващи. Силната или нетърпима болка с голяма вероятност предполага наличие на инфекция или друг здравен проблем, изискващ лекарска намеса.

 

При някои пациенти се появява доброкачествена бучка (гранулом), образуваща се от сперматозоиди, които изтичат от отсечния край на семепровода в скроталната тъкан.

 

Тази формация може да е леко болезнена или чувствителна на допир, но не е животозастрашаваща.

 

След процедурата повечето мъже се възстановяват напълно за по-малко от седмица. Много мъже могат да се върнат на работа още на следващия ден, стига тя да не е свързана с тежък физически труд.

 

Сексът често може да бъде подновен в рамките на една седмица след вазектомията, но е важно да се уточни, че процедурата не действа мигновено. След вазектомия нови сперматозоиди няма да могат да попаднат в семенната течност, но все още ще има сперматозоиди в семепровода, които трябва да се „изчистят”.

 

Необходимо е да се свържете с вашия уролог за анализ на еякулата, за да провери за наличието на сперматозоиди. През това време трябва да използвате други форми за контрол на раждаемостта.

 

Ще се промени ли усещането ми за оргазъм след вазектомия?

Еякулацията и оргазмът не се влияят от вазектомия. Изключение правят пациентите, при които се наблюдава болков синдром.

 

Мога ли да развия еректилна дисфункция след вазектомия?

Категорично вазектомията не причинява еректилна дисфункция.

 

Може ли вазектомията да е неуспешна?

Съществува малък риск. Това се случва, когато сперматозоидите, изтичащи от единия край на срязания семепровод, намерят „път” към другия край на среза.

 

Може ли да имам деца след вазектомия?

Да, но ако не сте съхранили замразена семенна течност, ще ви е необходима допълнителна процедура. Семепроводите могат повторно да бъдат възстановени, но невинаги това води до успех.