Варикоцелето е състояние, при което вените в скротума (торбичката на кожата, която държи тестисите) се увеличават. Венозната система в скротума се нарича плексус пампиниформис.

 

От 100 мъже 10 до 15 имат варикоцеле. Обикновено се появява през пубертета. Вените могат да увеличат размера си и с времето да станат по-забележими.


 

Варикоцелето се среща по-често от лявата страна на скротума. Състоянието може да се наблюдава и двустранно едновременно, но това е рядко.

 

През повечето време състоянието не създава проблеми и е безвредно. Голяма част от мъжете нямат симптоми. Но варикоцелето предизвиква безпокойство по много причини. В някои случаи това състояние може да е причина за безплодие или да доведе до забавяне растежа на засегнатия тестис по време на пубертета.

 

Разширените вени на скротума могат да са причина за проблеми с плодовитостта при около четири до десет мъже. Рядко може да причини болка, която варира от остър до тъп дискомфорт и се увеличава при изправяне и физическо натоварване, особено за дълги периоди.

 

Ако обаче имате болка или подуване в скроталната област или забележите, че тестисите са с различни размери е необходимо да се свържете с лекар. Редица състояния могат да причинят увеличаване размерите на скротума или болка в тестисите, някои от които изискват незабавно лечение, какъвто е случаят с торзио на тестиса.

 

Все още не е съвсем ясно каква точно е причината, водеща до поява на варикоцеле. Много експерти обаче смятат, че варикоцеле се образува, когато венозните клапи в сперматичната връв не работят правилно и пречат на правилното движение на кръвта. 

 

Нормално венозните съдове придвижват кръв към сърцето и тя се движи отдолу нагоре, за да се предотврати обратното ѝ връщане, тези съдове за снабдени с клапи. При варикоцеле клапите не се затварят „добре” и това води до обратно връщане на кръв и тяхното разширяване.

 

Тъй като варикоцеле обикновено не причинява симптоми, често не изисква лечение. То може да бъде открито по време на оценка на плодовитостта или рутинен физически преглед. 

 

Ако обаче състоянието причинява болка, атрофия на тестисите или е причина за безплодие, може да се наложи провеждане на оперативно лечение.

 

Целта на операцията е да „запечата” засегнатата вена, за да пренасочи кръвния поток към здрави венозни съдове. 

 

Ясните индикации за възстановяване на варикоцеле в юношеска възраст включват прогресивна атрофия на тестисите, болка или анормални резултати от анализ на спермата. 

 

Оперативните методи могат да бъдат:

  • Отворена хирургия. Този метод на лечение е най-често използваният. Болката от тази процедура обикновено е лека, но може да продължи няколко дни или седмици. Подобрение настъпва още след втория ден, но е необходимо да се въздържате от тежък физически труд поне 2 седмици.
  • Лапароскопска хирургия. В този случай достъпът е чрез малък разрез на корема. 
  • Перкутанна емболизация. При тази процедура засегнатият участък се запушва, което прекъсва кръвния поток и възстановява варикоцелето. Този метод на лечение не е толкова широко използван, колкото операцията. След емболизация често можете да се върнете на работа след 2 дни и да започнете физически активен начин на живот след 7 до 10 дни.