Какво представлява ултразвуковото изследване (ехографията) на тестисите?

Ултразвуково изследване (ехография) на тестисите е неинвазивна процедура за диагностициране на редица проблеми, като усукване (торзио) на тестисите, рак на тестисите и епидидимит. Ехографията е диагностичен метод от образната диагностика, при който се използват ултразвукови вълни, за да бъде създадена картина на вътрешните структури на тялото. Изображенията могат да помогнат за диагностицирането на заболяване или травма. Ултразвуково изследване е с много нисък риск и се извършва изцяло извън тялото.

 


Тестисите са част от мъжката репродуктивна система. Основната им функция е да произвеждат семенна течност и хормони. Тестисите се разполагат в торбичка, наречена скротум.

Кога се използва ултразвуковото изследване на тестисите?

Ултразвуково изследване (ехография) на тестисите се използва за изследване на редица проблеми със скротума, тестисите или епидидима (надсеменника). Ултразвуково изследване може да бъде назначено, ако даден пациент има нараняване, болка или подуване в или около тестисите. Специфичните приложения за ехография на тестисите включват:

 

Изследване при наличие на бучки в тестисите
Ехографията на тестисите е едно от първите изследвания, които се извършват, ако специалист подозира, че даден пациент може да има рак на тестисите. Ултразвуковото изследване се използва, за да бъде установено дали бучката, открита в тестисите, е възможно да се дължи на злокачествено образувание. Ултразвуковите изследвания могат да помогнат да бъде видян размера и местоположението на бучката. Изображенията също могат да помогнат на лекаря да определи дали бучката е пълна с течност, която често е безвредна, или твърда, което може да показва злокачественост.

 

Торзио на тестисите
Усукването на тестисите е сериозно, много болезнено състояние, което изисква спешна медицинска помощ. Това се случва, когато семенната връв, която кръвоснабдява тестиса, се усуче. Ако усукването на тестиса не бъде лекувано незабавно, кръвоснабдяването може да бъде прекъснато, причинявайки смъртта на тъканта на тестиса. Често при това състояние се налага операция, за да бъде предотвратено по-нататъшно увреждане на тестиса. Трябва незабавно да бъде потърсена лекарска помощ при изпитване на силна болка в тестисите без видима причина.

 

Епидидимит
Епидидимитът представлява възпаление на епидидима (надсеменника - плътно навитата тръба зад тестиса, която съхранява и транспортира семенната течност). Възпалението на епидидима може да причини натрупване на течност около тестиса, което води до образуване на бучка или подуване. Епидидимитът (възпалението на надсеменника) обикновено се причинява от инфекция.

 

Безплодие
Тестисите произвеждат и съхраняват семенна течност. Проблемите, засягащи тестисите, понякога могат да причинят инфертилитет при мъжа. Потенциалните проблеми, които е възможно да причинят състоянието, включват - инфекция, нараняване, предишна операция или заболяване.

 

Неспуснати тестиси
Крипторхизъм (неспуснат, задържан тестис) е често срещано състояние, засягащо млади мъже. По време на развитието на плода тестисите трябва естествено да се придвижат надолу от вътрешността на корема, за да се разположат накрая извън тялото в скротума. Това обикновено се случва преди раждането, но може да отнеме до 6 месеца след раждането. Ако тестисите не се спуснат до 6-месечна възраст на момченцето, е изключително важно консултирането със специалист, като понякога може да се наложи операция.

В какво се състои подготовката за ултразвук на тестисите?

Не е необходимо въздържане от консумация на храни и напитки преди процедурата. Преди изследването мъжът трябва да съблече всички свои дрехи под кръста. Препоръчително е носенето на свободно облекло, което е лесно за сваляне. По време на изследването пациентът трябва да остане възможно най-неподвижен, така че оборудването да създаде ясен образ на тестисите.

В какво се състои ултразвуковото изследване на тестисите?

Обикновено ултразвуковото изследване на тестисите отнема между 15 и 30 минути. Преди процедурата пациентът е помолен да легне по гръб на масата. По време на изследването може да се наложи пациентът да промени своята позиция. Ехогрфията на тестисите се извършва извън тялото. Малък накрайник, наречен трансдюсер, който се държи ръчно от изследващия, се използва за изпращане и приемане на отразените от тъканите ултразвуковите вълни.

 

Лекарят ще нанесе гел на водна основа върху скротума, за да осигури добър контакт между кожата и трансдюсера. Гелът също така позволява на трансдюсера да се движи плавно по кожата, за да се получат ясни изображения. Гелът може да бъде усетен студен върху кожата, въпреки че понякога се затопля предварително.

 

Специалистът придвижва трансдюсера напред-назад над скротума, за да направи изображения на тестисите. Натискът от трансдюсера обикновено е лек, но може да причини известен дискомфорт, ако пациентът има нараняване или подуване в областта. Когато прегледът приключи, лекарят ще изтрие гела от кожата. Останалият гел по тялото ще изсъхне бързо и обикновено няма да засегне дрехите.

Какво може да покажат резултатите от ултразвуковото изследване на тестисите?

Ехографиите обикновено се обработват относително бързо. Често специалистът ще може да обсъди резултатите с пациента веднага след извършването на теста. Ако лекарят не може да обсъди резултатите след изследването, специалист по образна диагностика ще провери и интерпретира резултатите от ехографията на тестисите. Някои уролози могат да извършват и интерпретират ултразвукови изследвания в своя кабинет. В зависимост от резултатите лекарят може да назначи на пациента допълнителни изследвания.

 

Референции:
1. National Health Service (NHS). Ultrasound scan
2. Radiological Society of North America (RSNA). Ultrasound – Scrotum
3. Testicular Cancer Foundation. How is testicular cancer diagnosed?
4. Medical News Today. What happens during a testicular ultrasound?