Лечението на хроничен простатит зависи от симптомите на състоянието. В началото може да бъдат назначени антибиотици, за да бъде овладяна вероятна бактериална инфекция на простатата, други лекарства за облекчаване на дискомфорта и болката включват:

  • Силодозин;
  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен и аспирин;
  • Гликозаминогликан (хондроитин сулфат);
  • Мускулни релаксанти като циклобензаприн и клоназепам;
  • Невромодулатори

Лечения като добавки и билки могат да взаимодействат с лекарствата, които вече приема пациентът.


По време на лечението лекарят може да препоръча на пациента да увеличи приема на течности, което да подпомогне изхвърлянето на бактериите чрез урината. Може да бъде от полза избягването на алкохол, кофеин и кисели или пикантни храни.При тежка остра инфекция е възможно да се наложи хоспитализация. Хроничната бактериална инфекция на простатната жлеза изисква поне шест месеца антибиотично лечение, за да бъдат предотвратени повтарящи се инфекции. Може също да бъдат предписани алфа-блокери, които да помогнат на мускулите на пикочния мехур да се отпуснат и да намалят симптомите на състоянието.


Възможно е да се наложи операция, ако има запушване в пикочния мехур или някакъв друг анатомичен проблем. Хирургичната операция може да помогне за подобряване на потока на урината.


Важно е да бъдат приемани всички лекарства, предписани от лекаря, за да бъдат елиминирани бактериите. Но бактериалният простатит може да се повтори, дори и след антибиотично лечение, което може да се дължи на това, че антибиотиците не са ефективни или не унищожават всички бактерии.


Може да се наложи пациентът да приема лекарства за по-дълъг период от време или да бъдат назначени различни лекарства.


В случай на инфекция, бактериалният простатит може да бъде излекуван с подходящо лечение. Хроничният простатит може да изисква различни лечения. Усложненията на хроничния простатит могат да включват:

Възможно е да има повишени нива на простатно-специфичен антиген (PSA) при инфекция на простатата. Нивата на PSA обикновено се връщат в нормални граници в рамките на един до три месеца.


Инфекциите на простатата, дори хроничните, нямат нищо общо с рака на простатата. Нито увеличават риска от рак на простатата. Инфекцията на простатата също не е заразна и не се предава по полов път. Може да бъдат поддържани сексуални отношения, стига пациентът да не изпитва дискомфорт.


Библиография:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Prostatitis: Inflammation of the prostate
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). What I need to know about prostate problems