Лечение с минимална инвазивност, облекчаващо симптомите на увеличената простата, продължава да бъде ефективно минимум три години след терапията. До това заключение стигат уролози и радиолози от Society of Interventional Radiology, които през 2017 г. представили данните от изследване върху темата, включващо над 1000 мъже.
 
Увеличението на простатата, наречено доброкачествена простатна хиперплазия е сред най-честите заболявания засягащи мъжете около и над 50-годишна възраст. Близо 50% от мъжете в тази възраст страдат от симптомите това заболяване.
 
Терапията е позната като емболизация на простатните артерии и е много по-лека и минималистична спрямо други методи за третиране на увеличената простата. Прилагана от специалисти радиолози по целия свят, тя помага на мъже с увеличена простата, които се оплакват и от силните съпътстващи симптоми: задържане на урина, неспособност за волево уриниране, инконтененция (неволево отделяне на урина), дизурия (болки при уриниране) и други.
 
Емболизацията се характеризира с минимална медицинска намеса, липса на съпътстващи лекарствени средства (освен локална упойка при процедурата) и бърз период на възстановяване, което позволява на третираните мъже бързо да се върнат към нормалния си начин на живот. Също така, с тази процедура се избягват възможните усложнения на традиционното оперативно лечение, които включват възможни нарушения в половата функция и значително по-дълъг период на възстановяване.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Между март 2007 и март 2016, авторите на публикацията извършили процедурата върху над 1000 пациенти. Всички те били преглеждани на редовни интервали след интервенцията. Били провеждани тестове за блокаж на пикочопроводните пътища и тестове за оценяване на еректилната функция и се измервали размера на простатната жлеза и количеството урина, останало в пикочния мехур след уриниране. Измервани били и нивата на простато-специфичния антиген PSA, ключов маркер за развитието на рак на простатата. 
 
Спрямо анализа на всички тези фактори терапията се характериза с 89% кумулативна успеваемост. При повечето пациенти, положителните ефекти на терапията били налице в първите дни след лечението и продължили дълго след 3-тата година. 81% от третираните не докладвали за последващо изпитване на задържане на урина и инконтененция.
 
Самата процедура започва с малък разрез около скротума, през който се вкарва микроскопичен катетър. Управляван от радиолога с помощта на визуализираща техника, катетъра навлиза в артерия, стигаща до простатата. Там радиологът го насочва към кръвоносни съдове от двете страти на уголемената жлеза, които биват блокирани чрез микроскопични елементи. Този блокаж на кръвоносни съдове води до кислороден глад на простатните клетки, което от своя страна свива жлезата.