Механичните травми на тестисите в следствие на падане, спортни и транспортни инциденти или удар (често - ритник) в слабините са в челната класация на най-ужасяващо болезнените преживявания, които може да изпита един мъж. Загуба на равновесие, насълзяване на очите, рязко главоболие, избиване на студена пот, рязък спад на кръвното налягане, колапс, мускулни спазми, повръщане и припадък са чести проявления след претърпяна механична травма на скротума - кожната торбичка, в която се намират тестисите. 
 
В случай на особено силна травма, повечето от тези симптоми се проявяват почти едновременно, което може да доведе и до животозастрашаващо шоково състояние.
 
Неминуемо след достатъчно силен удар, тялото на мъжа изпада в близко до шоково състояние от болката. Нервните сигнали, пътуващи от засегнатия район до мозъка се придвижват със скорост от над 400 км/ч и водят до отделянето на невротрансмитер от тестисите, познато като Субстанция П. То сигнализира за нуждата от облекчение на болката, чиято сила може да доведе дори до сърдечен пристъп.
 
Когато тези сигнали достигнат мозъка, той задейства няколко процеса почти едновременно. Първия е отделянето на ендорфини – природни обезболяващи съединения, които потискат част от болковите усещания и облекчават сигналното претоварване на нервната система в следствие на силния стрес. За съжаление, голямото количество ендорфини нужно за потискане на силната болка води до понижаване на кръвните нива на кислород, което води до продължително пулсиращо главоболие и почти непрекъснато гадене. Често се активира и мозъчен компонент, познат като тазов симпатиков ганглий, който води до насълзяване на очите.
 
Силната болката влияе свръхстимулиращо и на вътрешното ухо, като води до промени в наличната в него течност – основна причина за загубата на равновесие и повръщане.
 
Понеже болковите рецептори на тестисите са свързани с тези на коремната кухина, болката от удара бързо се разпространява и в долната част на корема – причина повечето пострадали да се държат за стомаха, наведени или на земята във фетална позиция. Коремната болка също е фактор, водещ до повръщането след удар.
 
Специалистите съветват, след претърпян удар в слабините да се вземат някои незабавни стъпки.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Дори ако пострадалия успява да се задържи на крака, той трябва да легне по гръб. Това води до по-бързо нормализиране на адекватното кръвообръщение към мозъка, което облекчава главоболието и понижава активността на симпатиковите ганглии. Легналата позиция облекчава напрежението и върху слабинните лигаменти, което понижава болката.
 
Отделянето на сълзи, пот, повръщането и внезапното покачване на телесната температура (вследствие на интензивния стрес) могат да доведат до бързо обезводняване. Пострадалия трябва да се премести в хладно помещение и да приеме поне 0,3-0,5 литра вода, за да компенсира шоковия ефект на обезводняването. Желателно е поставянето на лед върху засегнатия район, но за не повече от 2-3 минути, може да се повтори след 10-15 мин - така се облекчава оптимално потенциалното възпаление на тъканите.
 
Съветва се и бързия прием на обезболяващи средства, особено притежаващите противовъзпалителни свойства, като ацетаминофена
 
Ако интензивната болка продължава повече от един час и все още са налични изпотяване, повишена температура, гадене и повръщане или се забелязва подуване на тестисите или промени в цвета на скротума е наложителна спешна медицинска помощ. Травмата може да причини тестикуларна торзия (усукване на тестиса), вътрешни кръвоизливи (в скротума и в тестисите), и тъканни разкъсвания, които пряко застрашават не само плодовитостта на мъжа, но и живота му.