Симптомите на цьолиакия при мъжете варират от класически симптоми, като диария, загуба на тегло и умора до по-незабележими признаци на състоянието, като анемия и повишени чернодробни ензими.


По-често мъжете са диагностицирани с цьолиакия, когато имат класически симптоми. Лекарите по-рядко подозират цьолиакия при мъже с атипични симптоми. Освен това мъжете са по-малко склонни от жените да потърсят медицинска помощ за здравословни проблеми.


Проучванията показват, че състоянието се среща малко по-рядко при мъжете, отколкото при жените, но също така е по-слабо диагностицирано при мъжете, отколкото при жените.Симптомите на цьолиакия при мъжете и жените могат да включват различни храносмилателни, неврологични и кожни нарушения. При мъжете симптомите на цьолиакия включват ниско тегло и рефлукс.

 

Съществуат няколко проучвания, които разглеждат конкретно какви симптоми на цьолиакия са по-чести при мъжете, отколкото при жените. Например мъжете с цьолиакия са по-склонни да имат поднормено тегло (симптом, който често се наблюдава в комбинация с класическите симптоми на цьолиакия) и да имат значителна чревна малабсорбция (което означава, че не абсорбират хранителни вещества от храната при консумация).


В допълнение, мъжете страдат от по-често от свързан с цьолиакия рефлукс и също така изпитват повече чернодробни проблеми от жените. Също така мъжете страдат по-често от сърбящ кожен обрив – херпетиформен дерматит (Dermatitis Herpetiformis), отколкото жените. Автоимунни заболявания и безплодие също са често срещани при мъже с цьолиакия.


Цьолиакия е автоимунно нарушение и е по-малко вероятно мъжете да бъдат диагностицирани с него (не само цьолиакия) в сравнение с жените. Проучване обаче показва, че около 30% от мъжете с цьолиакия също страдат и от други автоимунни заболявания (както жените).

 

Констатациите показват, че за разлика от мъжете в общата популация, мъжете, страдащи от цьолиакия, са също толкова податливи, както жените с цьолиакия, към автоимунни заболявания, като автоимунен тиреоидит (засягащ щитовидната жлеза) и синдром на Сьогрен (Sjögren).


Също така има връзка между цьолиакия и мъжкото безплодие. Мъжете с недиагностицирана цьолиакия имат по-високи нива на анормални сперматозоиди и анормални хормони. Както характеристиките на сперматозоидите, така и нивата на хормоните изглежда се подобряват и дори се нормализират при спазване на безглутенова диета.


Различни изследователи спекулират, че по-малко мъже са диагностицирани с цьолиакия, тъй като е по-малко вероятно от жените да потърсят помощ при здравословни проблеми. Затова много мъже се диагностицират едва когато се разболеят сериозно – когато отслабнат (и не могат да извършват дейност поради умора) или получат диария. Цьолиакията без симптоми е вероятно да остане недиагностицирана при мъжете, освен ако по някаква друга причина не бъдат извършени изследвания.


Библиография:
Bai D. et al. Effect of gender on the manifestations of celiac disease: evidence for greater malabsorption in men. Scandinavian Journal of Gastroenterology
Llorente-Alonso M. et al. Gluten intolerance: Sex-and age-related features. Canadian Journal of Gastroenterology