Какво представлява циститът?

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, получаващo се най-често вследствие на инфекция, когато бактерии попаднат в пикочния мехур през уретрата (отходен канал, през който се извежда урината от пикочния мехур). Циститът възниква по-често при жените, вероятно защото в женското тяло анусът и изходът на уретрата са разположени по-близо един до друг. Въпреки това, мъжете могат също да бъдат засегнати от цистит.


Какви са симптомите на цистит при мъжете?


Симптомите на цистит при мъжете не са много по различни от тези при жените. Възможно е да бъдат забелязани следните признаци на цистит:

  • Чести позиви за уриниране, дори когато човек е уринирал скоро;
  • Парене по време на уриниране;
  • Често уриниране на малки количества урина;
  • Затруднено уриниране;

По-тежката инфекция може също да причини:

При усещане на симптоми на по-тежка инфекция е важно да бъде потърсена лекарска помощ възможно най-скоро.


Какви са причините за цистит при мъжете?

Съществуват няколко вида цистит, като за всеки има различни причини:
Бактериален цистит - причинява се от бактериална инфекция;

  • Интерстициален цистит - понякога се нарича синдром на болезнения пикочен мехур и се отнася до дългосрочно възпаление на пикочния мехур. Той се среща много по-често при жените, но може да засегне и мъже;
  • Индуциран от лекарства цистит. Отделителната система изхвърля токсини и други нежелани вещества от тялото. Някои лекарства могат да възпалят пикочния мехур, като това е особено често срещано при лекарства, които се използват при химиотерапия, като циклофосфамид и ифосфамид;
  • Радиационен цистит. Лъчевата терапия в областта на таза също може да причини възпаление на пикочния мехур;
  • Цистит, причинен от чуждо тяло. Използването на уретрален катетър за дълъг период от време може да внесе бактерии в уретрата или да увреди уретрата, което предразполага към развиването на инфекция.
  • Химичен цистит. Излагането на някои често използвани продукти (които съдържат определени химикали), като силно ароматизирани сапуни или шампоани, може да доведе до алергични реакции, които причиняват възпаление.


Библиография:
Arora HC, et al. The enigma of men with interstitial cystitis/bladder pain syndrome
Castle EP. What are the symptoms of bladder infection in men?