Мъжете на средна възраст, които изпитват тревожност, с напредване на годините са подложени на по-висок риск от развитие на кардиометаболитни състояния – сърдечни болести, инсулт и диабет тип 2, разкриха изследователи от Бостънския университет. 


За да преценят връзката между тревожността и кардиометаболитния риск те анализират данните на 1561 мъже, на средна възраст 53 години, през 1975 г. Участниците са преминали и през базова оценка за тревожност и невротичност, като към момента на изследването не са имали сърдечносъдови заболявания. 


Самите участници оценявали степента на своя невротизъм по скала от 0 до 9, като допълнително съобщавали колко често се чувствали тревожни по 20 направления, като отбелязвали с 0 до 4 дали усещането им било мимолетно или постоянно. Невротизмът е личностна черта, която се характеризира със склонност да се интерпретират дадени неприятни ситуации като стресиращи и опасни. Хората с високи нива на невротизъм са склонни да изпитват по-интензивно и по-често негативни емоции – като страх, тревожност, тъга, пояснява д-р Левина Лий, водещ автор на изследването и доцент по психиатрия от Медицинския факултет на университета. Тя е и изследовател и клиничен психолог в Националния център за посттравматично стресово разстройство към щатския департамент на ветераните.


Тревожността, от друга страна, се отнася до опитите ни за решаване на проблеми, чийто бъдещ резултат е несигурен. Безпокойството може да бъде адаптивно и тогава ни води до конструктивни решения, но може да бъде и нездравословно, когато стане неконтролируемо и пречи на функционирането ни, обяснява още доц. Лий.


След попълването на анкетните карти здравословното състояние на доброволците било проверявано на всеки 3-5 години чрез медицински преглед и кръвни изследвания.


Екипът събирал данните до 2015 г. 


При последните оценки на здравето са били измерени седем рискови фактора – систолно кръвно налягане, диастолно кръвно налягане, общ холестерол, триглицериди, ИТМ – индекс на телесна маса, кръвна захар на гладно и СУЕ. 


Според изследователите при мъжете с по-високо ниво на тревожност се наблюдава по-голяма вероятност от развитие на кардиометаболитни заболявания с напредване на възрастта, за разлика от мъжете с по-ниски нива на безпокойство.


Участниците с по-високи нива на невротизъм имат по-голям брой високорискови кардиометаболитни фактори, като по-високият невротизъм се свързва с 13% по-висока вероятност за наличие на шест или повече рискови фактори.


Наличието на шест и повече рискови фактора за кардиометаболитни заболявания предполага, че вече е налично сериозно нарушение на здравето или поне сърдечно или/и метаболитно заболяване. 


Въпреки че все още не е ясно дали терапията на тревожността може да намали кардиометаболитния риск, склонните към тревожност и невротичност хора е препоръчително да обърнат внимание на състоянието си.

 

Тревожноното разстройство се коригира чрез психотерапия и при необходимост прием на медикаменти.


Резултатите от изследването са представени в Journal of the American Heart Association.

 

Източници:

Neuroticism, Worry, and Cardiometabolic Risk Trajectories: Findings From a 40‐Year Study of Men | Journal of the American Heart Association (ahajournals.org)