Под торзио на тестиса се разбира завъртането / усукването на тестиса около надлъжната му ос. Когато това се случи, притокът на кръв към тестисите се прекъсва, което води до появата на остра болка и оток в съответната скротална половина. Това състояние  изисква спешна медицинска намеса. Ако се приложи навременно лечение, тестисът обикновено може да бъде спасен. Но когато кръвотокът е прекъснат за дълъг период от време, уврежданията могат да бъдат необратими и да се наложи оперативно отстраняване на тестиса (орхиектомия).


Най-характерният симптом е появата на внезапна силна болка от едната страна на скротума, която е придружена от гадене и повръщане, болки в корема и понякога треска. Бързо се оформя оток в съответната скротална половина и промяна в цвета на кожата.


Торзиото на тестиса е спешно състояние. Засегнатия тестис ще намали размера си, ако кръвоснабдяването не се възстанови в рамките на 6 часа. Това ще доведе до некроза на тъканите и гангренозно-флегмонозно възпаление на съответната скротална половина. Бавната поява на болка, в продължение на часове или дни, може да бъде признак на усукване, но това е рядко срещано. Проблемите с уринирането, като парене или често уриниране, не са характерни признаци на торзиото. Най-често торзиото е едностранно и е характерно засягането предимно на левия тестис. Само при 2 на 100 от мъжете може да се наблюдава двустранно.


Торзиото на тестиса не е често срещано. Засяга около 1 на 4000 мъже под 25-годишна възраст. Също може да се засегне и новородени и по-възрастни мъже. Физическата активност не е рисков фактор, предизвикващ тази патология. Това може да се случи по време на упражнения, в седнало положение или дори по време на сън.


Тестикуларната торзия често се диагностицира с физикален преглед. За поставяне на диагнозата могат да се използват и рентгенови изследвания. Ехографски може да се провери притока на кръв към тестисите. Торзията трябва да се лекува бързо.


Трайно увреждане настъпва след 6 часа. Проучвания установяват, че при близо 3 на 4 пациенти се налага орхиектомия, ако операцията се забави 12 часа след настъване на увреждането. Извършва се деторквиране на тестиса, след което той се фиксира за скротума, за да се предотврати бъдещо усукване. Най- често операцията се прави през скротума. Ако тестисът не може да бъде спасен, операторът извършва орхиектомия на засегнатия тестис и фиксира към скротума здравия тестис, за да претоврати евентуална последваща торзия. В повечето случаи, когато единият тестис е отстранен, противоположния тестис увеличава размера си компенсаторно.


Независимо дали тестисът е отстранен или не, възстановяването от операцията ще отнеме време. Може да се наложи прием на болкоуспокояващи в продължение на няколко дни. Необходимо е да се избягват упражения и тренировки няколко седмици след операцията. Шевовете, използвани за фиксиране на тестиса не би трябвало да създават неудобства. Голяма част от мъжете много често си задават следните въпроси.


Как ще се повлияе плодовитостта им след загуба на тестис? Истината е, че за нормална плодовитост, произвеждане на нормално количество сперма и тестостерон е необходим само един тестис. Но някои проучвания показват, че след торзия до една трета от пациентите имат по-нисък брой сперматозоиди.


Как загубата на тестис ще повлияе върху начина ми на живот? Ако сте загубили тестис трябва да внимавате с този, който е „останал”. Необходимо е носенето на предпазни средства, когато практикувате спорт, ако имате някакъв дискомфорт в скротална област незабавно потърсете лекарска помощ. С възрастта количеството на тестостерон ще намалява по-рано в сравнение с хора, които не са претърпели орхиектомия, поради това е необходим редовен контрол на тестостероновите нива в организма.


Трябва ли да обмисля поставяне на протеза на тестиса? Протезата за тестисите се използва за възстановяване на външния вид и усещането. Най-често протезите се поставят при пациенти завършили своето полово развитие. Ако се използва по-малка протеза при младо момче, на по-късен етап ще е необходима повторна операция за поставяне на размер, отговарящ на възрастта. Обикновено операцията за поставяне на протеза се прави няколко месеца след орхиектомията.


Може ли новородено да има торзия на тестисите? Да, макар че това е много рядко. Точната му причина е неизвестна- може да се дължи на трудно раждане или да се случи по време на вътреутробното развитие. За съжаление, в повечето случаи тестисите не могат да бъдат спасени.