Тестисите или в превод от латински – семенници са чифтен орган, който има отношение както към образуването на сперматозоиди, така и към синтезирането на мъжкия полов хормон – тестостерона.


Левият тестис обикновено е малко по-голям от десния и съответно лежи малко по-надолу в скротума. Дължината на тестисите варира между 4-5 см., а напречният им размер е межу 2-3 см. Теглото на всеки тестис е между 10 до 15 грама.


Семенниците се разполагат в специална гънка – скротум. При различните животни половите жлези имат различно разположение. Но като цяло при повечето бозайници те се намират извън коремната кухина, което е свързано с обстоятелството, че подходящата температура за синтеза на сперматозоидите трябва да бъде по-ниска от тази в корема.Във всеки тестис се формира мрежа от съединителнотъканни прегради, посредством които той се разделя на 200 до 300 делчета. От своя страна всяко делче съдържа 1-3 извити каналчета, които прехождат едно в друго и се обединяват в прави каналчета. Правите каналчета, свързвайки се помежду си сформират мрежата на семенника. От тази мрежа се получават няколко по-големи канала, които се насочват към главата на надсеменника.


NEWS_MORE_BOX


В извитите каналчета се разполагат първични зародишни клетки – сперматогонии. Чрез своето нарастване и диференциране те се трансформират през редица фази (сперматоцити 1 ред, сперматоцити 2 ред, сперматиди) до сперматозоиди. По този начин от един сперматогоний се формират четири сперматозоида.


За синтеза на тестостерона отговарят специални клетки, които заемат около 10-12% от обема на тестиса. Наричат се Лайдигови клетки и се разполагат в свободното пространство, между извитите каналчета.


Синтезът на тестостерона е под влиянието на стимулиращи хормони, които се отделят от предния дял на хипофизата. Под влиянието на тестостерона се развиват половите органи, както и вторичните полови белези при мъжа.


Инервацията на тестисите се осъществява от симпатикови нерви, но освен това съдържа и сетивни влакна от гръбначно-мозъчен произход. 2012