Учените продължават разработването на нови и по-точни методи за ранно диагностициране на рак на простатата при мъжете. Сред обещаващите нововъведения в тази насока е специфичен метод, проследяващ нивата на т.нар. простата специфичен антиген (ПСА), който може да се ползва като маркер за риска от простатен рак. Счита се, че новият метод ще дава достатъчно точни резултати и ще спести нуждата от болезнена биопсия при над 40% от мъжете, изследващи се за коварното типично мъжко раково заболяване.

 

Досегашните тестове включваха стандартно измерване на простата специфичния антиген. Това е специфичен протеин, синтезиран и от здравата и от туморната жлезиста тъкан на простатата. Така, в голяма част от случаите повишеният простата специфичен антиген не е симптом на раково заболяване. При установяване на високи стойности на протеина обаче често се налагат болезнение процедури като биопсии или други небезопасни диагностични методи. За да се избегне нуждата от такива, учените доусъвършенстваха ПСА-теста до вид, в който той ще дава много по-достоверни резултати и няма да се налагат биопсии и други потвърждаващи резултатите процедури.


 

Новият тип кръвен тест се означава като Изо-ПСА (IsoPSA) и беше представен на тазгодишната конференция на Американската урологична асоциация в Сан Франциско.

 

Според разработващия екип прилагането на метода ще спестява над 40% от ненужно провежданите до този момент биопсии на простатата при мъжете. Резултатите от новото неинвазивно кръвно изследване ще помагат за бързо разграничаване на доброкачествените промени в простатата от злокачествените туморни промени в нея. Този ефект се дължи на факта, че новият тест ще проследява за наличието не само на биомаркери, подсказващи за изменения в жлезистата тъкан, но и за такива, доказващи, че измененията са с раков характер.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Установено е, че над 20% от случаите на рак на простатата са безсимптомни в ранните си фази и само успешната профилактика може да подсигури навременното им откриване и започването на лечението.

 

Добре известно е, че високите нива на простата специфичен антиген не бива да се взимат за сигурен белег за рак на простатата. Затова се очаква новият диагностичен метод да помогне и в дават аспекта за много по-акуратно диагностициране на коварното мъжко заболяване и за по-успешното му лечение.